Firma Vin-Kon to 30 lat dbałości o jagodowe owoce północy. Branża win owocowych powoli zbliża się do pozycji zajmowanej przed wojną. Przypomnijmy, że sto lat temu polskie wina owocowe były eksportowane do Francji i na rynek amerykański. A największa w Polsce Kujawska Wytwórnia Win w Kruszwicy produkowała w najlepszych latach 1 mln litrów wina rocznie. Do tego należy liczyć kilkadziesiąt mniejszych zakładów.
Obecnie polskie szlachetne wina owocowe z każdym rokiem zyskują na znaczeniu. Producenci tych trunków powiększają pole działania i sięgają po najlepsze polskie superowoce. Wykorzystują wyjątkowe wartości na przykład aronii i tworzą wyjątkowo cenny napitek.
Jak cenny? Możemy się o tym dowiedzieć z pracy współredagowanej przez prof. Iwonę Wawer, kierownika Zakładu Chemii Fizycznej Akademii Medycznej: - Zaskakująco dobrze wypadły na tle win gronowych wina owocowe firmy „Vin-Kon” z wiśni i aronii, co potwierdza, że oba rodzaje owoców są porównywalne z ciemnymi winogronami. Zarówno owoce wiśni, jak i aronii charakteryzują się bowiem dużą zawartością polifenoli, w tym antocyjanin. Wyniki testu potwierdzają opinię, że ciemno zabarwione owoce i przetwory z nich ( np. wina) są świetnym źródłem antyoksydantów, powinny być częstą pozycją w jadłospisie.
Gdy czytamy raport zawierający porównanie właściwości wymiatania rodników DPPH (jak podaje „Lek w Polsce” 2001) to wino z aronii półsłodkie zajmuje pozycję tuż za czerwonym francuskim, typu Pinot Noir.
W nieocenionej książce „Aronia superowoc” autorstwa prof. Iwony Wawer, mgra inż.Piotra Eggerta i redaktorki Barbary Hołub widnieje wiele opisów badań, a nawet wskazówek...