Inicjatorem Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, obchodzonego 20 października, był Bill Gallagher, wieloletni przewodniczący Światowego Stowarzyszenia Organizacji Zrzeszających Szefów Kuchni (WACS). Ustanowienie corocznego święta miało na celu popularyzację wiedzy na temat tego zawodu.
Kuchnie stanowiące profesjonalne zaplecze firm działających w branży gastronomicznej, m.in. restauracji czy hoteli, to miejsca codziennej pracy szefów kuchni. Przestrzenie służące do przyrządzania potraw powinny być odpowiednio urządzone i wyposażone, tak, aby były funkcjonalne, bezpieczne i sprzyjały efektywnej pracy.
Przy okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni eksperci marki Flowcrete podpowiadają, jakie cechy posadzek żywicznych mają decydujące znaczenie w przypadku typowych obciążeń występujących w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych.
1. Łatwość czyszczenia
Przy przyrządzaniu i wydawaniu posiłków łatwo może dojść do pojawiania się na powierzchni posadzki zabrudzeń. To ważne, aby można je było szybko i sprawnie usunąć. Z tego powodu w kuchniach o charakterze przemysłowym stosuje się bezspoinowe posadzki żywiczne, z podziałami powierzchni ograniczonymi do minimum. Ze względu na brak fug, w których mogłyby gromadzić się typowe dla kuchni zabrudzenia, łatwo utrzymać je w czystości, mimo intensywnych warunków użytkowania. Duże znaczenie ma także szczelne połączenie systemu posadzkowego z odwodnieniem (liniowym lub punktowym), odwzorowanie spadków ukształtowanych w betonowym podłożu oraz uszczelnienie i odpowiednie ukształtowanie styku posadzki ze ścianą poprzez wykonanie cokołów o odpowiedniej wysokości oraz wyoblenie narożników. Zaokrąglenie profilu cokołu przy podłodze pozwala na dotarcie szczotek w maszynach myjących do wszystkich punktów posadzki....