Jakie posadzki żywiczne sprawdzają się w profesjonalnych kuchniach?

2022-10-20

Inicjatorem Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, obchodzonego 20 października, był Bill Gallagher, wieloletni przewodniczący Światowego Stowarzyszenia Organizacji Zrzeszających Szefów Kuchni (WACS). Ustanowienie corocznego święta miało na celu popularyzację wiedzy na temat tego zawodu.

Posadzki Flowcrete Flowfresh 2

 

Kuchnie stanowiące profesjonalne zaplecze firm działających w branży gastronomicznej, m.in. restauracji czy hoteli, to miejsca codziennej pracy szefów kuchni. Przestrzenie służące do przyrządzania potraw powinny być odpowiednio urządzone i wyposażone, tak, aby były funkcjonalne, bezpieczne i sprzyjały efektywnej pracy.

Przy okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni eksperci marki Flowcrete podpowiadają, jakie cechy posadzek żywicznych mają decydujące znaczenie w przypadku typowych obciążeń występujących w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych.

1. Łatwość czyszczenia

Przy przyrządzaniu i wydawaniu posiłków łatwo może dojść do pojawiania się na powierzchni posadzki zabrudzeń. To ważne, aby można je było szybko i sprawnie usunąć. Z tego powodu w kuchniach o charakterze przemysłowym stosuje się bezspoinowe posadzki żywiczne, z podziałami powierzchni ograniczonymi do minimum. Ze względu na brak fug, w których mogłyby gromadzić się typowe dla kuchni zabrudzenia, łatwo utrzymać je w czystości, mimo intensywnych warunków użytkowania. Duże znaczenie ma także szczelne połączenie systemu posadzkowego z odwodnieniem (liniowym lub punktowym), odwzorowanie spadków ukształtowanych w betonowym podłożu oraz uszczelnienie i odpowiednie ukształtowanie styku posadzki ze ścianą poprzez wykonanie cokołów o odpowiedniej wysokości oraz wyoblenie narożników. Zaokrąglenie profilu cokołu przy podłodze pozwala na dotarcie szczotek w maszynach myjących do wszystkich punktów posadzki....


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail