zagranica

Wilno nagrodziło swój ekosystem restauracyjny prawdziwymi gwiazdami na niebie

2022-11-13

Jeżeli chodzi o kuchnię, Wilno, stolica Litwy, jest miastem godnym międzynarodowego uznania. Utalentowani, nowocześni szefowie kuchni łączą tradycyjną kuchnię ze współczesnymi trendami, aby stworzyć najlepsze doświadczenie kulinarne. Wileńskie talenty kulinarne spełniają wszystkie kryteria, aby otrzymać prestiżową nagrodę Michelin Guide, przyznawaną tylko 138 restauracjom na całym świecie, a zdobycie tego tytułu jest tylko kwestią czasu. Tymczasem miasto już teraz uznało, że restauratorzy zasługują na najwyższe oceny i z okazji litewskiego tygodnia gastronomii przyznało im trzy prawdziwe gwiazdki na niebie.

1.1. Jaroslav Orsevski Evalda Siskauskiene Inga Romanovskiene. Photo by Go Vilnius

“Mieszkańcy i turyści, którzy pragną wyjątkowych doznań, uwielbiają rozkoszować się wileńską sceną gastronomiczną. Wierzymy, że największe talenty kulinarne zasługują na wszystkie gwiazdki Michelin za swoją pomysłowość, ciągłe poszukiwanie zaskakujących smaków i kombinacji oraz śmiałość we wszystkich swoich kreacjach" - powiedziała Inga Romanovskienė, dyrektor Go Vilnius, oficjalnej agencji turystyki i rozwoju biznesu Wilna. "Gwiazdy są prezentem od miasta dla restauracji, które przyczyniają się do tego, że Wilno jest dumne ze swojego unikalnego wielokulturowego dziedzictwa kulinarnego z nowoczesnym polotem. Dzięki tej inicjatywie pokazujemy również światu, że Wilno posiada najwyższej klasy restauracje, które zadziwiają nawet najbardziej wymagających ekspertów.”

Gwiazdy są częścią gwiazdozbioru Fornax widocznego jesienią i zimą i znajdują się w odległości 46,43, 177,99 i 371,05 lat świetlnych. Trzy zakupione i zarejestrowane gwiazdy - które również można zobaczyć w aplikacji Night Sky Guide - noszą nazwę "G'Astronomic Vilnius" i są przeznaczone "Dla restauracji tworzących wileński ekosystem gastronomiczny, które świecą tak jasno, że są godne prawdziwych gwiazd."

Certyfikat potwierdzający rejestrację gwiazd na stronie Star Registration został wręczony Evaldzie Šiškauskienė, prezes litewskiego Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji oraz Jaroslavowi Orševskiemu, prezesowi litewskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni....


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail