Od inauguracji w 2014 roku w Wielkiej Brytanii, koncept "Veganuary”, czyli trwająca przez cały styczeń inicjatywa promująca dietę wegańską, nadal cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Między 2021 a 2022 rokiem linie lotnicze Emirates odnotowały 154-procentowy wzrost serwowanych na pokładzie wegańskich posiłków. W ubiegłym roku skonsumowano ich łącznie ponad 280 tys.
Linie Emirates, które serwują wegańskie dania od 1990 roku, obecnie mają w swoim menu ponad 180 propozycji dań – zarówno dla pasażerów na diecie wegańskiej, jak i tych którzy po prostu szukają zdrowego posiłku. Początkowo dania wegańskie były serwowane wyłącznie na wybranych trasach takich jak do Addis Abeby, gdzie tego typu dieta jest wymagana w określonych porach roku przez ortodoksyjnych, etiopskich wyznawców wiary; czy na kontynencie subindyjskim, gdzie również poszczególne religie zachęcają do diety roślinnej. W ostatnim dziesięcioleciu dania wegańskie stały się również popularne na trasach: amerykańskich, australijskich, niektórych europejskich i brytyjskich. Kuchnia wegańska cieszy się także rosnącym zainteresowaniem wśród pasażerów lecących do Bejrutu, Kairu czy Tajwanu.
Wśród topowych dań wegańskich w klasie ekonomicznej znajdują się: kremowy mus ze szpinaku i awokado z marynowanym tofu, blanszowanym groszkiem, rzodkiewką, szparagami, nasionami granatu, cukinią i olejem sriracha; wielobarwna komosa ryżowa z soczystą karmelizowaną gruszką, purée z selera, pieczony kalafior, glazurowana marchewka oraz duszony jarmuż i pesto z lubczyku; jęczmienne risotto z grzybami, suszonymi pomidorami i kasztanami w maśle, a także blanszowane brokuły z prażonymi pestkami dyni.
W 2022 r. do klas pierwszej i biznesowej wprowadzono nowe dania od szefa kuchni: pieczone boczniaki królewskie; biryani z owoców chlebowca; plasterki kalarepy z paloną pomarańczą; czekoladowy tort truflowy z orzechami laskowymi, pistacjami i złotymi liśćmi oraz tartę z zielonych winogron z kandyzowanymi płatkami róż, kremem waniliowym i kompotem jagodowym z lśniącymi perłami yuzu. Warto zauważyć, że w 2022 r....