badania rynku

Wyzwania branży restauracyjnej w 2023 roku. Glovo prezentuje wyniki badania

2023-01-22

Glovo przeprowadziło badanie, z którego wynika, że restauratorzy z niepokojem obserwują coraz trudniejszą sytuację na rynku. Właściciele małych i średnich restauracji szukają rozwiązań, które pozwolą im dotrzeć do nowych klientów i zapewnią dodatkowe źródła przychodu. Ich zdaniem, kluczem do sukcesu może być personalizacja oferty.

 Zrzut ekranu 2023 01 22 o 10.21.05

fot. Glovo

●      Glovo przeprowadziło badanie wśród lokalnych, małych i średnich restauracji w Polsce oraz na 8 innych rynkach (Wielka Brytania, Hiszpania, Portugalia, Włochy, Bułgaria, Kenia, Rumunia i Maroko)

●      62% właścicieli małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce największe wyzwania upatruje aktualnie w inflacji

●      79% restauratorów w Polsce uważa, że ich klienci oczekują większej personalizacji ofert oraz dostrzega rosnącą rolę marketingu

●      29% restauratorów w Polsce uważa, że optymalizacja dostaw jedzenia do konsumentów odgrywa kluczową rolę

●      47% ankietowanych z Polski natknęło się na trudności w biznesie w ciągu ostatnich 2-3 lat

●      Rozwiązaniem problemów mogą być platformy delivery - część partnerów Glovo generuje nawet do 40% więcej przychodu dzięki dostawom

 

Przez dwa ostatnie lata branża gastronomiczna mierzyła się z licznymi trudnościami, które były bezpośrednim efektem pandemii. Dzisiaj najpoważniejszym zagrożeniem dla setek małych i średnich lokali jest inflacja – takie wnioski płyną z  badania Glovo przeprowadzonego wśród lokalnych restauracji na 9 rynkach, w tym Polsce. Badanie skupia się na...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail