Żaden wybitny szef kuchni nie może obyć się bez używania tych produktów w swojej kuchni. Co to może być? Oczywiście ryby i owoce morza. Były one tematem kolejnych, siódmych już warsztatów kulinarnych Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Zajęcia odbyły się w dniach 12 – 13 stycznia 2023 roku w Atelier Chefs Culinar. Organizatorzy zadbali o solidną dawkę wiedzy dla młodych adeptów sztuki kulinarnej pod czujnym okiem wybitnych trenerów kulinarnych: Kurta Schellera i Tomasza Łagowskiego oraz ekspertów merytorycznych, Tomasza Koleckiego i Pawła Gruby.
fot. materiał prasowy
Było to wydanie specjalne, bo aż dwudniowe. Tym razem na warsztat wzięto ryby i owoce morza, a solidną dawkę wiedzy w tym zakresie pomagali uczniom zgłębiać Kurt Scheller oraz Tomasz Łagowski. Wykład ekspercki na temat pairingu dań z winami poprowadził Tomasz Kolecki, a Paweł Gruba przybliżył problematykę food costu.
Poznajmy sylwetki czterech wybitnych trenerów i ekspertów
Kurt Scheller jest znanym szwajcarskim szef kuchni, łączącym miłość do gotowania z podróżami. Doświadczenie zawodowe zdobywał w wielu prestiżowych restauracjach na całym świecie, zyskując uznanie zarówno wśród profesjonalistów, jak i miłośników dobrej kuchni. Od 2002 roku z powodzeniem prowadzi Akademię Kulinarną – miejsce spotkań, w którym zawodowi kucharze oraz entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych, a także jurorem w znanych konkursach kulinarnych oraz znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej.
Tomasz Łagowski to szef kuchni znakomitej restauracji Belvedere z ogromną tradycją, znanej w całej Polsce i Europie. Jest finalistą wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą, z wieloma prestiżowymi odznaczeniami na swoim koncie. Od wielu lat gości w programach telewizyjnych w randze eksperta, a także jest organizatorem i twórcą menu dla wielu prestiżowych firm.
Tomasz Kolecki jest Prezydentem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Ma tytuł Sommeliera Profesjonalnego i wielokrotnego Mistrza Polski Sommelierów. Niejednokrotnie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Europy i Świata Sommelierów oraz posiada wiele prestiżowych odznaczeń. Jest także szefem jury i arbitrem w znanych konkursach branżowych....