Bezpieczny i zdrowy pracownik to zadowolony pracownik

2023-02-17

 

Rano dzwoni telefon. „Szefie, nie przyjdę dziś do pracy, bo wyskoczyła mi na dłoniach alergia, całe są spuchnięte” – czy zdarzyło Wam się słyszeć takie słowa od pracownika mającego styczność ze środkami czyszczącymi? I to w momencie, kiedy pracy jest mnóstwo, a wykruszenie się tej jednej osoby powoduje niemałą dezorganizację w dziale? Zapewne nie raz. Może to mieć miejsce zarówno w kuchni, restauracji, jak i dziale housekeepingu. Często powoduje konieczność dłuższego leczenia, a co za tym idzie, przebywania pracowników na zwolnieniu lekarskim. Co można zrobić, aby zapobiec takim sytuacjom?

Przede wszystkim, należy mieć opracowane odpowiednie procedury bezpieczeństwa użytkowania środków chemicznych służących do czyszczenia i sprzątania, a pracownicy powinni znać instrukcję ich obsługi. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest to kwestia i często bagatelizuje ten etap. Nic bardziej mylnego. Stosując się do odpowiednich zasad, można uniknąć ryzyka wielu zagrożeń. I nie chodzi tu tylko o alergię. Mogą to być także podrażnienia czy oparzenia skóry. Należy zachować wszelkie środki ostrożności, takie jak stosowanie odzieży ochronnej czy używanie tylko urządzeń w dobrym stanie technicznym. Niemniej ważne jest stosowanie odpowiednich środków, które są profesjonalne i...


Komunikaty Branżowe
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail