Czasami bywa tak, że mamy wrażenie, iż do Wielkanocy jeszcze kawał czasu. Tymczasem budzimy się w piękny piątkowy poranek, uświadamiając sobie, że już w ten weekend Święta. Jak zamienić wielkie zakupy i długie godziny w kuchni na szybkie dania i to tak, aby nikt nie zauważył różnicy? I co warto przygotować, aby w ekspresowym tempie cieszyć się magia świąt? Podpowiadamy!
fot. materiał prasowy
OK, ale najpierw kawa
Czy to wielkanocne śniadanie czy chwila po obiedzie, na kawę zawsze znajdzie się właściwy moment. Tym razem jednak, zamiast klasycznej czarnej zaproponuj swoim gościom coś, co sprawi, że jeszcze bardziej docenią chwile spędzone razem i poczują powiew wiosny - orange espresso. Brzmi egzotycznie, ale nie bój się eksperymentować, efekt zaskoczy twoich gości. Jak ją wykonać? To proste!
Do szklanki wsyp dowolną ilość kostek lodu, a następnie uzupełnij ją sokiem pomarańczowym. Na koniec dodaj pojedyncze lub podwójne espresso (w zależności jak mocną kawę lubią twoi goście) i gotowe! O ile spokojnie możesz w tym przepisie użyć gotowego soku dobrej jakości, o tyle ważna jest tu jakość kawy. Warto postawić na dobrej jakości sprzęt, który posłuży nam na lata, a dzięki któremu poczujesz pełnię aromatu twoich ulubionych ziaren.
Święta mogą być dobra okazja do sprawienia sobie prezentu np. Barista Express Impress od Sage, kultowej australijskiej marki, która od ponad 70 lat z sukcesem inspiruje ludzi na całym świecie do łatwego przygotowania pysznych potraw i napojów w domowym zaciszu. W ofercie Sage znajdziemy m.in. ekspres do kawy klasy premium dla tych, którzy uwielbiają celebrować wyjątkowe chwile nie tylko od święta. Barista Express Impress to nowy wymiar automatyzacji, dzięki intuicyjnej i innowacyjnej technologii „wspomaganej obsługi ręcznej”, która uczy się w trakcie pracy.
Proste przepisy, na które warto postawić (nie tylko) w tym roku
Proste przepisy na Wielkanoc...