Ale piwa z AleBrowaru

2023-04-06

AleBrowar – jako jedyny w Europie rozpoczął przygotowania do warzenia piwa z czarnego jęczmienia. To prastare zboże odtworzył zespół prof. Małgorzaty Szczepanek z Politechniki Bydgoskiej, zaś uprawą zajęła się Spółdzielnia Produktów Rolnictwa Ekologicznego „Dolina Mogilnicy”. Dlaczego akurat wybrano ten czarny jęczmień, wyjaśniła pani profesor - „Staramy się wzbogacić naszą dietę tymi składnikami, które gdzieś już w obecnie uprawianych odmianach zanikają, bądź są w małych stężeniach. W starych gatunkach, w starych odmianach, które odtwarzamy, tych składników jest całe bogactwo”.

AleBrowar proces produkcji

fot. materiał prasowy

Idealnie dobrany innowacyjny kolektyw naukowo-produkcyjny  pomoże AleBrowarowi z Lęborka w utrwaleniu wizerunku prężnego browaru rzemieślniczego vel kraftowego. Drugie używane określenie  - „kraftowe” wywodzi się z angielskiego terminu craft, równoważnego ze słowem „rzemieślnicze”. Coraz częściej spotykana jest nazwa piwo kraftowe i coraz silniej ten segment piwnego rynku zaznacza swoją obecność.  

Jakość nie ilość

 Piwo kraftowe jest warzone w niewielkich browarach. Duże browary, przemysłowo produkujące na wielką skalę, nastawione są na ilość. I na dodatek przy takiej wysokotowarowej technologii dodawany jest tam ekstrakt słodowy, jęczmień browarniany, enzymy, ekstrakt chmielowy i wodę, w którym substancje biologicznie aktywne zostały mocno zubożone. A w...


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail