Żaden szef kuchni w naszym kraju nie wyobraża sobie życia bez narodowych dań kuchni polskiej – i to właśnie one były tematem kolejnych, piętnastych warsztatów kulinarnych Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Odbyły się one 5 czerwca 2023 roku w Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Organizatorzy jak zawsze, i tym razem zadbali o zapewnienie młodym kucharzom porządnej porcji wiedzy pod czujnym okiem wybitnych trenerów kulinarnych.
fot. materiał prasowy
Były to warsztaty wyjątkowe, bo ostatnie w tym roku akademickim. Kuchnia polska królowała na talerzach, a profesjonalnej wiedzy na jej temat dostarczali Tomasz Łagowski oraz Artur Musztyfaga. Wykład ekspercki na temat konstruowania technicznej karty dań poprowadził Paweł Gruba. Katarzyna Bosacka zaś zdradziła młodym adeptom sztuki kulinarnej sekret tego, jak czytać etykiety produktów oraz jak wybierać diety w mowie pod tytułem: „Bez cukru, bez tłuszczu, bez glutenu, bez laktozy, a może bez sensu? Jak czytać etykiety i wybierać diety?”.
Poznajmy bliżej sylwetki tych czterech wybitnych trenerów i ekspertów
Tomasz Łagowski to szef kuchni znakomitej Restauracji Belvedere z ogromną tradycją, znanej w całej Polsce i Europie. Jest finalistą wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą, z wieloma prestiżowymi odznaczeniami na swoim koncie. Od wielu lat gości w programach telewizyjnych w randze eksperta, a także jest organizatorem i twórcą menu dla wielu prestiżowych firm.
Artur Musztyfaga jest kucharzem z trzydziestoletnim doświadczeniem. Od lat związany z Wrocławiem – tu skończył szkołę gastronomiczną i stawiał pierwsze kroki zawodowe, stając się znakomitym szefem kuchni. Jest doradcą kulinarnym, członkiem zespołu Polish BBQ Kings oraz należy do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Paweł Gruba jest certyfikowanym trenerem kompetencji psychospołecznych. Od ponad 11 lat związany z rozwojem właścicieli biznesów, kadry kierowniczej. Praktyk i szkoleniowiec. Organizuje bądź współtworzy największe eventy czy konferencje...