MATERIAŁ PARTNERA: Nieoczywiste sposoby na przyrządzenie jajek

2023-07-03

Jajka stanowią składnik wielu potraw, ale znakomicie smakują też przyrządzane samodzielnie. Jajecznica, jajka na miękko lub na twardo to popularne propozycje na śniadanie lub kolację, ale można je przygotować jeszcze w inny sposób. Stanowią źródło wielu cennych składników korzystnie wpływających na zdrowie. Warto po nie sięgać, aby zadbać o zbilansowane posiłki. Zobacz kilka nieoczywistych pomysłów na przyrządzenie jajek.

rs jajka

Jakie właściwości zdrowotne mają jajka?

Jajka powinny stanowić element diety każdego człowieka, ponieważ zawierają wiele składników odżywczych. Średniej wielkości jajko ma ok. 80 kalorii, dlatego jest polecane osobom odchudzającym się. Jajka zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu hamują apetyt. To doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które obfituje w potrzebne aminokwasy i jest łatwo przyswajalne przez organizm. Poza tym jajka są pełne ważnych witamin takich jak A, E, D, K oraz witamin z grupy B. Dostarczają też wapń, potas, żelazo, magnez, sód, selen, fosfor, cynk i miedź. W żółtku znajdziemy beta-karoten i luteinę, która przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej oraz poprawia widzenie.

Postać, w jakiej spożywamy...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail