zagranica

Włoska szynka Speck Alto Adige ChOG z Południowego Tyrolu podbija polski rynek

2023-09-11

Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.

 Speck A A Ch O G

fot. materiał prasowy

 

Lekko „przydymiony” i ziołowy smak szynki Speck jest dobrze znany turystom odwiedzającym Południowy Tyrol/Górną Adygę. Coraz częściej dostępna jest również w polskich sklepach i skutecznie trafia w kulinarne gusta Polaków, dzięki czemu - obok znanych naszym rodakom i popularnych włoskich wędlin tj. szynka Prosciutto di Parma czy Mortadella Bologna - ma szansę stać się bestsellerem.

 

Włoska kuchnia jest jedną z najczęściej wybieranych przez polskich konsumentów. Jak wynika z badań Agencji Badania Rynku PSB, 48% Polaków przyznaje, że jest ona ich ulubioną, a 52% deklaruje, że to właśnie włoskie dania są najchętniej zamawiane przez nich w restauracjach. Wysoka jakość, walory smakowe produktów oraz regionalnych dań sprawiają, że 70% Polaków uznaje je za smaczne, a to znów determinuje ich decyzje zakupowe. Przysmaki z różnych regionów słonecznej Italii cieszą się coraz większym zainteresowaniem tak jak szynka Speck Alto Adige ChOG kulinarny specjał Górnej Adygi.

 

- Eksport Speck Alto Adige ChOG stanowi 31,2% całej jej produkcji. Wynik ten świadczy o jego wielkiej popularności. Jest on eksportowany do Niemiec, Francji i Stanów Zjednoczonych. Obserwujemy także rosnące zapotrzebowanie na ten typ szynki w Polsce, gdzie w ciągu ostatnich pięciu lat wartość importu mięsnych produktów wędzonych z Włoch wzrosła z 3,6 mln euro w 2018 r. do rekordowej wartości 10,3 mln...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail