targi gastronomiczne

Sukces jubileuszowej edycji targów HORECA® i ENOEXPO®

2023-11-27

W dniach 8-10 listopada w EXPO Kraków odbyły się 30. Targi HORECA®/GASTROFOOD oraz 20. Targi ENOEXPO®. Wydarzenie w jubileuszowej oprawie przyciągnęło niemal 300 wystawców oraz rekordową od pandemii liczbę ponad 10 000 konkretnych gości z branży HoReCa. W programie targów znalazły się liczne szkolenia, pokazy i wyjątkowe degustacje. Każdy dzień targów uświetniły prestiżowe wydarzenia – finał konkursu Bocuse d’Or Poland, Kawowe Mistrzostwa Polski i pierwsza edycja kulinarnego konkursu dla młodzieży – Trophée Mille Poland.

Zrzut ekranu 2023 11 27 o 20.04.12

fot. materiał prasowy

 

Targi HORECA® to wydarzenie, na którym trzeba być!

Na targach HORECA® i GASTROFOOD wystawcy z całej Polski i zagranicy zaprezentowali kompleksowe wyposażenie dla hoteli i innych obiektów wypoczynkowych, restauracji, kawiarni i pozostałych punktów gastronomicznych, a także żywność i napoje. Zarówno firmy związane z targami od lat, jak i te dopiero otwierające się na branżę HoReCa zgodnie przyznawały, że w tegorocznej edycji nawiązały mnóstwo biznesowych kontaktów, a liczba zwiedzających zainteresowanych współpracą była bardzo dobra. – Jesteśmy na targach w Krakowie, bo to świetna impreza, w której uczestniczymy już kolejny raz i jest to dla nas cykliczny udział rozpisany w kalendarzu wydarzeń firmy (…). Są fenomenalni klienci, którzy przyjeżdżają bardzo przygotowani i merytoryczni, spotykamy naszych partnerów biznesowych i naszych obecnych klientów, którzy sprawdzają nasz sprzęt i nowości. Targi w Krakowie to jest wydarzenie, na którym trzeba być – przyznaje Marcin Wajda z Winterhalter Polska.  Podobnego zdania jest Mateusz Budek z firmy Fresco Coffee, zajmującej się importem ekspresów do kawy – Na targach prezentujemy profesjonalne ekspresy do kawy dla gastronomii, do biur, do hoteli oraz kolbowe ekspresy dla kawiarni. Jest tutaj dużo więcej klientów finalnych, czyli restauracji, kawiarni i hoteli w porównaniu do innych targów, na których się wystawialiśmy, gdzie dominują dystrybutorzy i producenci.

Udane debiuty na targach HORECA® i GASTROFOOD

Decyzja o udziale w targach GASTROFOOD okazała się strzałem w dziesiątkę dla firm z branż piekarniczej i cukierniczej. Jak przyznaje Katarzyna Lubowiecka-Tulin, przedstawicielka piekarni La Lorraine Polska – Na targach pozyskaliśmy dużo klientów i nawiązaliśmy liczne kontakty. Naszą grupą docelową są klienci z całej Polski i znaleźliśmy ich tutaj. Odwiedziły nas osoby z południowej, ale też z centralnej Polski  - chociażby z Mazowsza czy z województwa łódzkiego. Targi dają nam wartość spotkania bezpośredniego z klientem, co jest dla nas bardzo ważne. Szczególnie owocnym w kontakty był dla nas dzień konkursu kulinarnego Bocuse d’Or, który zgromadził wybitnych szefów kuchni.

Na branżę HoReCa otwiera się coraz więcej przedsiębiorców, dotychczas działających w innych obszarach. Przykładem jest firma Kames, która promowała linię barową i kawiarnianą produktów marki Doumix –Jest to nasz pierwszy raz na tych targach i są one dla nas bardzo interesujące ze względu na zupełnie inną publiczność i klientelę niż na typowych imprezach, na których się wystawiamy. Branża HoReCa to nieco inna struktura rynku. Mamy tutaj klientów z całej Polski, ostatnio np. z Gdańska. Cieszy nas, że udało nam się nawiązać sporo kontaktów, które na pewno wykorzystamy – mówi Tomasz Kawalec.

Spektakularny debiut na targach miała marka Fier – producent wyrobów zryb i owoców morza najwyższej jakości, z własnych hodowli oraz połowów. – Marka Fier to nowy projekt platformy sprzedażowej w kierunku B2B i B2C istniejący od 3...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail