personalia

Gastronomiczny alchemik. Rozmowa z Marcinem Chojeckim, założycielem marki Horeca Lab

2024-01-25

W kulinarnej podróży przez świat smaków i doznań gastronomicznych spotykamy ludzi, którzy przekształcają jedzenie w prawdziwą sztukę. Marcin Chojecki, założyciel Horeca Lab, jest jednym z tych artystów, który nie tylko kreuje potrawy, ale i całe przestrzenie, gdzie smak, wzrok i emocje splatają się w jedno niezapomniane doświadczenie.

Zrzut ekranu 2024 01 25 o 20.01.43
fot. materiał prasowy
Czym się Pan w praktyce zajmuje? Ta działalność w Polsce nie jest jeszcze tak popularna, jak to wygląda na świecie?
 
 Marcin Chojecki: Jestem założycielem renomowanej firmy Horeca Lab, która w pełni poświęca się kompleksowemu projektowaniu i udzielaniu profesjonalnych porad przedstawicielom branży gastronomicznej. Moje korzenie w tej specyficznej, wymagającej dziedzinie sięgają dwudziestu lat, a wszystko zaczęło się od stanowiska kucharza obsługującego hotelowe śniadania.
 
 Z biegiem lat zdobywałem doświadczenie, stopniowo awansując w strukturze hotelowej. Po trzech latach podjąłem wyzwanie bycia szefem zmiany w warszawskiej restauracji "Tradycja", gdzie obsługiwaliśmy najbardziej wymagające delegacje międzynarodowe, głowy państw oraz przedstawicieli rodzin królewskich. To wyjątkowe doświadczenie doprowadziło do mojego awansu na stanowisko Operacyjnego Szefa w prestiżowym 5-gwiazdkowym hotelu Marina Golf & Spa.
 
 W 2014 roku założyłem firmę, której misją stało się dostarczanie kompleksowych usług projektowania i doradztwa w dziedzinie gastronomii. Tak powstała marka Horeca Lab. To, co wyróżnia Horeca Lab, to butikowa forma usług, skupiająca się na jakości, nie na ilości. Skupiam się na kompleksowej opiece nad klientem – począwszy od koncepcji lokalu, przez projekt, załatwienie wszelkich niezbędnych formalności, ustalenie menu, dobór sprzętu, aż po uruchomienie. Co mną kieruje? To nie tylko satysfakcja kulinarna, ale również wizualna i emocjonalna dla gości, co zyskuje szczególne znaczenie na dzisiejszym rynku gastronomicznym.
 
 Jakie zmiany zauważył Pan w branży gastronomicznej przez ostatnie 20 lat, a które najbardziej wpłynęły na sposób działania w Horeca Lab?
 

 Przez lata obserwowałem dynamiczne zmiany w branży gastronomicznej. Pandemia, rosnący rynek delivery, trendy dark kitchen czy platformy, takie jak Uber Eats, zdecydowanie zmieniły krajobraz gastronomiczny na całym świecie. Poza tym, personalizacja doświadczenia klienta stała się kluczowa i nie ogranicza się jedynie do podania jedzenia. W Horeca Lab dostosowuje się do zmieniających się trendów, zawsze skupiając się na doznaniach emocjonalnych gości odwiedzających...

Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail