W sobotę 20 stycznia 2024 r. Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej wybrało nowy zarząd na kadencję 2024-2030. Prezesem została ponownie Karolina Buczkowska-Gołąbek. Na funkcję wiceprezesa wybrano Przemysława Charzyńskiego, a skarbnikiem został Michał Masternak.
Stowarzyszenie ma swą siedzibę w Poznaniu, lecz zrzesza członków z całego kraju. Podczas zebrania prezes Karolina Buczkowska-Gołąbek w podsumowaniu działań minionej kadencji zwróciła uwagę na najważniejsze cele i projekty PSTK, które będą kontynuowane w kolejnych latach. Najważniejszym działaniem jest organizacja cyklicznych Konferencji Terenowych PSTK, które pozwalają nawiązywać kontakty branżowe i poznawać potencjał Polski dla turystyki kulinarnej. Podczas dziesięciu dotychczasowych edycji konferencja objęła obszary takie jak: Toruń i Kujawy, Wielkopolska, Dolny Śląsk, Szlak Jabłkowy w Największym Sadzie Europy, Podlasie, Kaszuby, Ziemia Lubuska, Górny Śląsk, Bydgoszcz i Łódź.
W tym roku zaplanowano wyjazdy do Poznania i na Pomorze Zachodnie. Wśród kolejnych ważnych działań PSTK jest organizacja obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa, obecność na konkursie i gali Wielkopolskiego Kucharza Roku oraz innych konkursach kulinarnych, patronowanie konferencjom nt. turystyki kulinarnej oraz udział w nich, współpraca z lokalnymi grupami działania i jednostkami samorządowymi. W stowarzyszeniu działa też rada naukowa, inicjująca badania naukowe oraz opiniująca publikacje na temat kulinariów. Głównym celem stowarzyszenia jest promowanie kulinariów w turystyce i samej turystyki kulinarnej, a także jak najszersze edukowanie społeczeństwa w tym zakresie, co odbywa się m.in. przez platformę Facebook. Stowarzyszenie działa od 2011 r.