Nudle Śląskie Bio pierwsze ruszyły z Trispą

2024-03-14

 „Oszczędzając pracę żony, jedz gotowe makarony” – zachęcało hasło w przedwojennej Polsce. I rzeczywiście, skutecznie nawet dziś, z powodu oszczędności czasu dania z makaronem są popularne, zajmują drugie – po ziemniakach – miejsce w kuchni.

Nudle Slaskie swiderki

fot. materiał prasowy

 

Statystycy wyliczyli, że spożycie makaronów wzrasta rocznie o 2 – 2,8 %. Jednak statystyczny Polak zjada rocznie 5,5 kg, a Włoch – 28  kg. Na półwyspie Apenińskim makaron, zwany pastą, jest nieodzowny w kuchni, a do wyboru istnieje około 350 gatunków i kształtów. Trzeba wiedzieć, że kształt i struktura są ważne z uwagi na różny stopień wchłaniania sosu. Dla smakoszy rzecz ważna. Zwłaszcza dla tych znających powiedzenie Sophii Loren – „Wszystko, co widzicie, zawdzięczam spaghetti”. Będąc w 2002 roku w Malborku pochwaliła polski makaron – „fantastica, fantastica”. 

Włosi bardzo skutecznie przyswoili sobie chiński rodowód makaronu, udoskonalili proces produkcji, zachwalają jego zalety, jedzą prawie codziennie i zwracają uwagę, że stanowi on istotny element kultury włoskiej. Panuje przekonanie, że nikt nie wie o makaronach więcej niż Włosi, zwani niekiedy makaroniarzami.

Trispa i jej kształty

Znakomita podróżniczka i reporterka Beata Pawlikowska swoją wiedzę zawarła w książce pt. „Makarony świata” i podała 70 przepisów na ich przyrządzanie (Edipresse, 2019 rok). Nie ma jeszcze w tym wydaniu najnowszego wydarzenia, jakim było pierwsze w Polsceuruchomienie produkcji ekologicznego makaronu z Trispy przez Wytwórnię Makaronu Nudle ŚląskieBio. Trispa to prapszenica o podwyższonej wartości odżywczej, i jak wiele starych odmian zbóż, ma odmienną budowę glutenu,  jest więc lepiej tolerowana przez organizm, słowem, charakteryzuje się lepszymi właściwościami zdrowotnymi od współczesnej pszenicy.

Jak wykazały badania na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie mąka z pszenicy okrągłoziarnowej, ze względu na wyjątkowe walory żywieniowe, jest surowcem innowacyjnym, nadającym się do...


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail