„Oszczędzając pracę żony, jedz gotowe makarony” – zachęcało hasło w przedwojennej Polsce. I rzeczywiście, skutecznie nawet dziś, z powodu oszczędności czasu dania z makaronem są popularne, zajmują drugie – po ziemniakach – miejsce w kuchni.
fot. materiał prasowy
Statystycy wyliczyli, że spożycie makaronów wzrasta rocznie o 2 – 2,8 %. Jednak statystyczny Polak zjada rocznie 5,5 kg, a Włoch – 28 kg. Na półwyspie Apenińskim makaron, zwany pastą, jest nieodzowny w kuchni, a do wyboru istnieje około 350 gatunków i kształtów. Trzeba wiedzieć, że kształt i struktura są ważne z uwagi na różny stopień wchłaniania sosu. Dla smakoszy rzecz ważna. Zwłaszcza dla tych znających powiedzenie Sophii Loren – „Wszystko, co widzicie, zawdzięczam spaghetti”. Będąc w 2002 roku w Malborku pochwaliła polski makaron – „fantastica, fantastica”.
Włosi bardzo skutecznie przyswoili sobie chiński rodowód makaronu, udoskonalili proces produkcji, zachwalają jego zalety, jedzą prawie codziennie i zwracają uwagę, że stanowi on istotny element kultury włoskiej. Panuje przekonanie, że nikt nie wie o makaronach więcej niż Włosi, zwani niekiedy makaroniarzami.
Trispa i jej kształty
Znakomita podróżniczka i reporterka Beata Pawlikowska swoją wiedzę zawarła w książce pt. „Makarony świata” i podała 70 przepisów na ich przyrządzanie (Edipresse, 2019 rok). Nie ma jeszcze w tym wydaniu najnowszego wydarzenia, jakim było pierwsze w Polsceuruchomienie produkcji ekologicznego makaronu z Trispy przez Wytwórnię Makaronu Nudle ŚląskieBio. Trispa to prapszenica o podwyższonej wartości odżywczej, i jak wiele starych odmian zbóż, ma odmienną budowę glutenu, jest więc lepiej tolerowana przez organizm, słowem, charakteryzuje się lepszymi właściwościami zdrowotnymi od współczesnej pszenicy.
Jak wykazały badania na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie mąka z pszenicy okrągłoziarnowej, ze względu na wyjątkowe walory żywieniowe, jest surowcem innowacyjnym, nadającym się do...