Po rocznej przerwie na listę organizowanych konkursów kulinarnych wracają Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego. Czwarta edycja tego wydarzenia odbędzie się 11 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Stolica Wielkopolski gościła już drugą odsłonę konkursu przed trzema laty.
fot. materiał prasowy
Udziec daniela i comber królika bazą konkursowych dań
Tym razem podstawą dań głównych będą udziec dzikiego daniela z kością oraz comber królika z łatą i nerkami.
– Mięso dzikiego daniela niesłusznie spotyka się z małym zainteresowaniem szefów kuchni. Daniel, jeden z mniejszych przedstawicieli naszych jeleniowatych, często bywa bowiem utożsamiany z hodowlą, w której faktycznie jest popularny. Pozyskujemy jednak mięso tego gatunku również ze środowiska naturalnego i właśnie z takim surowcem o najwyższych wartościach kulinarnych zmierzą się zawodnicy podczas mistrzostw – mówi Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy firmy Las-Kalisz, głównego organizatora konkursu.
Uczestnicy będą musieli ponadto wkomponować do swoich receptur produkty dodatkowe: do dania z daniela pastę ze zredukowanego czerwonego wina i wina porto marki Chef, a do dania z królika pastę ze zredukowanego białego wina marki Chef i ser bursztyn z linii Skarby Serowara.
– Startujący w konkursie kucharze powinni się wykazać znajomością wykorzystania różnych elementów tusz w optymalny sposób, tak by uzyskać najlepszą teksturę i wydobyć z produktu to, co w nim najlepsze pod względem smaku. Poprzeczka jest ustawiona wysoko....