Targi WorldFood Poland, kluczowe wydarzenie dla sektora spożywczego w Europie Środkowo-Wschodniej, zapraszają na kolejną edycję, która odbędzie się w EXPO XXI w Warszawie. Jako miejsce spotkań dla biznesu i wymiany wiedzy, WorldFood Poland 2024 zgromadzi profesjonalistów zarówno z Polski, jak i z zagranicy, oferując bogaty program konferencji, debat, konsultacji branżowych oraz atrakcji kulinarnych, to wszystko pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesława Siekierskiego, oraz przy wsparciu licznych partnerów instytucjonalnych, merytorycznych i medialnych.
fot. materiał prasowy
Program i Atrakcje
Tegoroczna edycja targów WorldFood Poland zapowiada się wyjątkowo atrakcyjnie z bogatym programem konferencji, paneli dyskusyjnych i warsztatów. Uczestnicy będą mieli okazję do uczestnictwa w dyskusjach na tematy aktualne dla branży, takie jak zrównoważony rozwój, innowacje technologiczne, nowe trendy konsumenckie, a także przyszłość sektora żywności.
Konferencje i Panele Dyskusyjne
Wybitni eksperci, liderzy branży oraz przedstawiciele wiodących firm spożywczych będą dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami podczas szeregu konferencji i paneli dyskusyjnych.
Pierwszy Dzień, 16 kwietnia, poświęcony będzie m.in. tematyce zrównoważonej produkcji
i przetwórstwu żywności. W obliczu rosnącej potrzeby ochrony środowiska i zasobów naturalnych, wprowadzenie systemu kaucyjnego na opakowania po napojach stanowi istotny krok ku gospodarce
o obiegu zamkniętym i zrównoważonemu rozwoju w branży napojowej. Jakie wyzwania niesie ta zmiana dla całego łańcucha dostaw – od producentów po konsumentów? Jakie działania można podjąć, by zmniejszyć potencjalne ryzyka związane z systemem, który dotyczy 16 miliardów opakowań rocznie? Rozważania na ten temat będziemy kontynuować podczas debaty organizowanej przez PFPŻ ZP pt. "Zielony Ład w praktyce: implementacja systemu kaucyjnego w Polsce", gdzie wraz z panią Anitą Sowińską, podsekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska, będziemy szukać odpowiedzi na te palące pytania. Tego samego dnia odbędą się również 2 debaty organizowane przez Krajową Radę Suplementów Diety i Odżywek (KRSiO) orazThe European Federation of Associations of Health Product Manufacturers (EHPM). Dyskusje te będą poświęcone jakości produktów prozdrowotnych oraz kluczowym wyzwaniom stojącym przed branżą. Zagłębimy się w tematy dotyczące regulacji i kontroli jakości tych produktów, a także omówimy przyszłość produktów prozdrowotnych w Europie, analizując aktualne tendencje i potencjalne kierunki rozwoju. Równolegle na drugiej scenie w Hali 2 odbędzie się całodniowa konferencja Spring Agenda organizowana we współpracy w PK Components, skupiająca się na zagadnieniach prawnych
i jakościowych dotyczących importowanych surowców do produkcji żywności i suplementów diety, nowych wymagań dla opakowań oraz kwestii patentowych i kontraktowych w produkcji.
Drugiego Dnia, 17 kwietnia, konferencje będą poświęcone szerokiemu spektrum tematów związanych z branżą...