Certyfikaty ekologiczne w gastronomii

2024-05-09

Stowarzyszenie Polska Ekologia jest żywo zainteresowane aby jak najszybciej w Polsce zaczęły obowiązywać przepisy umożliwiające uzyskania certyfikatów ekologicznych w sektorze Zbiorowego Żywienia.

zupa jarzynowa

 fot. materiał prasowy

A jak to wygląda aktualnie!

W Ministerstwie  Rolnictwa i Rozwoju Wsi -   Departament Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności przygotował przepisy krajowe dotyczące warunków uzyskania certyfikatów ekologicznych dla Zakładów Żywienia Zbiorowego.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystosowało pismo do :

Głównego Inspektora  Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz 12 organizacji; związków, stowarzyszeń (Stowarzyszenie Polska Ekologia), izb   informujące o warunkach jakie mają obwiązywać w ustawie dopuszczającej możliwość uzyskania certyfikatu ekologicznego w Zakładach Żywienia Zbiorowego- czytaj dalej ZŻZ.

Pismo dotyczy wyrażenia opinii czy przepisy uwzględniają wszystkie założenia i oczekiwania ze strony rolnictwa, przetwórstwa, produkcji i wprowadzenia do obrotu produktów z certyfikatem ekologicznym w restauracjach, stołówkach, firmach cateringowych, szpitalach, przedszkolach, szkołach itp.

Warunki uzyskania certyfikatu ekologicznego w ZŻZ będzie określała Ustawa która musi przejść cały proces legislacyjny, aktualnie odbywają się w tym temacie konsultacje społeczne, później Sejm, Komisje sejmowe, Senat, Komisja senacka, znowu Sejm, głosowanie i Prezydent RP. Później to już tylko Komisja UE, ale nie będzie to proces, który bardzo szybko znajdzie zastosowanie w praktyce.

  • Czy ustawa o możliwości uzyskania certyfikatu ekologicznego w zakładach żywienia zbiorowego spowoduje, że lokalni rolnicy, przetwórcy, producenci będą mieć lepszy dostęp do konsumentów?
  • Wpływ ustawy o...


Czesław Meus -ekspert Stowarzyszenia Polska Ekologia branży przetwórstwa zbożowego

Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail