Freixenet Cordon Negro –hiszpańskie wino świętuje 50. urodziny

2024-06-25

Dokładnie 50 lat temu, w 1974 roku, zaprezentowano czarną, lekko oszronioną butelkę Cavy Freixenet Cordon Negro. Dziś to prawdziwa ikona w świecie wina i produkt międzynarodowy. Freixenet to największy producent cavy w Hiszpanii i na świecie, zaś Grupa Henkell Freixenet – światowy lider w kategorii win musujących. W wielkim świętowaniu w Hiszpanii wzięło udział blisko 200 osób z 18 krajów. Zaproszeni goście mogli między innymi zwiedzić zabytkową winnicę Freixenet i zobaczyć  piwnice, w których leżakują drogocenne butelki.

Bankiet 2 

fot. materiał prasowy

Cava vs. szampan

Opowieść o cavie, czyli słynnym  hiszpańskim winie musującym, zaczyna się od tego, skąd właściwie biorą się w winie bąbelki.

- Najszlachetniejszym procesem ich powstawania jest tzw. wtórna fermentacja w butelce, czyli metoda zwana „tradycyjną” lub „szampańską” - wyjaśnia Tomasz Potrzebowski, Międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Wina w firmie Henkell Freixenet Polska. - Do butelki z winem spokojnym dodajemy mieszankę cukru i drożdży. Drożdże, „zjadając” cukier, produkują alkohol i bąbelki. Ponieważ butelka jest szczelnie zamknięta, bąbelki zostają w środku. Ten sposób produkcji wykorzystują m. in. Francuzi przy produkcji szampana i właśnie Hiszpanie przy wytwarzaniu cavy. Wtórną fermentację można przeprowadzić również w dużych, szczelnych zbiornikach. Sposób ten zwany metodą Charmata wykorzystywany jestprzy produkcji prosecco - tłumaczy ekspert.

Metoda produkcji jest zatem taka sama w przypadku cavy i szampana, ale wszystko inne już nie. Odmiany winogron, klimat, w jakich uprawiane są winogrona oraz gleba, na jakiej rosną, są kompletnie inne. To wszystko powoduje, że wina różnią się od siebie smakiem i nieco stylem.

Apelacja Cava DO pozwala na produkcję tego musującego wina w wielu regionach Hiszpanii. Są nimi: Katalonia, Aragonia, Kastylia i Leon, Estremadura, La Rioja, Kraj Basków, Nawarra i Walencja, jednak 95% produkcji cavy przypada na kataloński Penedès, gdzie swoją siedzibę ma winiarnia Freixenet.

 Grafika nr 2

Cava-początek wielkiej przygody

Nazwa „cava” pochodzi od hiszpańskich „caves”, co oznacza piwnice/ jaskinie. Do produkcji tego wina musującego najczęściej wykorzystuje się trzy białe, lokalne szczepy: macabeo, xarel-lo, parellada. Jednak do produkcji Cava DO dozwolonych jest aż dziewięć szczepów. Pozostałe to chardonnay, subirat parent/malvasia i czerwone odmiany: garnacha tinta, trepat, monastrell, pinot noir.

- W przypadku cavy warto wnikliwie czytać etykiety,...


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail