Dokładnie 50 lat temu, w 1974 roku, zaprezentowano czarną, lekko oszronioną butelkę Cavy Freixenet Cordon Negro. Dziś to prawdziwa ikona w świecie wina i produkt międzynarodowy. Freixenet to największy producent cavy w Hiszpanii i na świecie, zaś Grupa Henkell Freixenet – światowy lider w kategorii win musujących. W wielkim świętowaniu w Hiszpanii wzięło udział blisko 200 osób z 18 krajów. Zaproszeni goście mogli między innymi zwiedzić zabytkową winnicę Freixenet i zobaczyć piwnice, w których leżakują drogocenne butelki.
fot. materiał prasowy
Cava vs. szampan
Opowieść o cavie, czyli słynnym hiszpańskim winie musującym, zaczyna się od tego, skąd właściwie biorą się w winie bąbelki.
- Najszlachetniejszym procesem ich powstawania jest tzw. wtórna fermentacja w butelce, czyli metoda zwana „tradycyjną” lub „szampańską” - wyjaśnia Tomasz Potrzebowski, Międzynarodowy Ekspert ds. Rozwoju Rynku Wina w firmie Henkell Freixenet Polska. - Do butelki z winem spokojnym dodajemy mieszankę cukru i drożdży. Drożdże, „zjadając” cukier, produkują alkohol i bąbelki. Ponieważ butelka jest szczelnie zamknięta, bąbelki zostają w środku. Ten sposób produkcji wykorzystują m. in. Francuzi przy produkcji szampana i właśnie Hiszpanie przy wytwarzaniu cavy. Wtórną fermentację można przeprowadzić również w dużych, szczelnych zbiornikach. Sposób ten zwany metodą Charmata wykorzystywany jestprzy produkcji prosecco - tłumaczy ekspert.
Metoda produkcji jest zatem taka sama w przypadku cavy i szampana, ale wszystko inne już nie. Odmiany winogron, klimat, w jakich uprawiane są winogrona oraz gleba, na jakiej rosną, są kompletnie inne. To wszystko powoduje, że wina różnią się od siebie smakiem i nieco stylem.
Apelacja Cava DO pozwala na produkcję tego musującego wina w wielu regionach Hiszpanii. Są nimi: Katalonia, Aragonia, Kastylia i Leon, Estremadura, La Rioja, Kraj Basków, Nawarra i Walencja, jednak 95% produkcji cavy przypada na kataloński Penedès, gdzie swoją siedzibę ma winiarnia Freixenet.
Cava-początek wielkiej przygody
Nazwa „cava” pochodzi od hiszpańskich „caves”, co oznacza piwnice/ jaskinie. Do produkcji tego wina musującego najczęściej wykorzystuje się trzy białe, lokalne szczepy: macabeo, xarel-lo, parellada. Jednak do produkcji Cava DO dozwolonych jest aż dziewięć szczepów. Pozostałe to chardonnay, subirat parent/malvasia i czerwone odmiany: garnacha tinta, trepat, monastrell, pinot noir.
- W przypadku cavy warto wnikliwie czytać etykiety,...