Kulinarny pejzaż Poznania: od orientalnych smaków po tradycję w nowoczesnej odsłonie

2024-07-11

Poznań to miasto o bogatej kulturze kulinarnej, gdzie mieszkańcy cenią różnorodność smaków i nowoczesne podejście do gastronomii. Kucharze Kacper Sobkiewicz i Patrycja Lan Le Thanh, kucharze Akademii Kulinarnej Amica odkrywają kulinarne upodobania poznaniaków.

patrycja lan le thanh 9

fot. materiał prasowy

Kacper Sobkiewicz, mistrz kuchni włoskiej, który Włochy zjeździł, poznając tajniki kuchni regionalnej od północy po południe, zauważa, że mimo wyraźnej dominacji kuchni włoskiej, w Poznaniu dynamicznie rozwija się kuchnia orientalna. Pizza wciąż jest najczęściej zamawianym na wynos daniem, ale restauracje serwujące azjatyckie dania zyskują coraz większą popularność, a ich liczba rośnie z roku na rok. Poznaniacy, wybierając się do restauracji, stawiają na zróżnicowane dania, chcą próbować nowych smaków, ale i ten trend zwalnia.

Kucharz przewiduje, że wkrótce nastąpi powrót do tradycyjnej kuchni polskiej, lecz w nowoczesnej odsłonie, z różnorodnymi wariacjami znanych, domowych dań. Smaki przodków i z rodzinnych kuchni niosą przyjemne wspomnienia. Dania takie jak pierogi, bigos, żurek czy kopytka są nieodłącznym elementem polskiego dziedzictwa kulinarnego, a w Poznaniu szereg dań z ziemniaków. Jednak współczesna gastronomia stawia na innowacyjność i nowoczesne podejście do klasycznych przepisów.

Restauratorzy w Poznaniu coraz częściej będą eksperymentować z...


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail