Wilno staje się coraz bardziej atrakcyjną perłą do odkrycia. W tym roku airBaltic wystartował z lotami Kraków – Wilno, więc nawet z południa Polski można przybyć do stolicy Wilna za półtorej godziny! A w czerwcu po raz pierwszy został zaprezentowany Przewodnik Michelin Litwy, który wydobył na światło dzienne aż cztery gwiazdki, a w sumie 25 restauracji Wilna zostało wyróżnionych przez inspektorów Michelin.
Aż cztery restauracje Wilna otrzymały jedną gwiazdkę Michelin, czyli najwięcej gwiazdek Michelin dla miasta z państw bałtyckich! Restauracje celebrują pasję, kreatywność i szacunek dla lokalnych tradycji kulinarnych. Inauguracyjny Przewodnik Michelin Litwy prezentuje łącznie 34 rekomendowane restauracje, wśród nich cztery zostały nagrodzone jedną gwiazdką Michelin, kolejne cztery zostały wyróżnione nagrodą Michelin Bib Gourmand za jakość i wartość, a jedna otrzymała zieloną gwiazdkę Michelin za praktyki zrównoważonej gastronomii.
RESTAURACJE Z JEDNĄ GWIAZDKĄ MICHELIN NA LITWIE
Zdobycie prestiżowej gwiazdki Michelin to marzenie każdego szefa kuchni. Wyróżnienie przyznawane za jakość menu, wysokie standardy i bardzo dobrą kuchnię wymaga dużo czasu i poświęcenia.
DEMO
Szef kuchni: Tadas Eidukevičius Cena: kolacja degustacyjna: 55-85 euro Za dnia kawiarnia Demo na przedmieściach Wilna, zmienia się nocą w restaurację wyróżnioną gwiazdką Michelin. Synteza sztuki i gastronomii pojawia się na stole w postaci dań tworzonych w oparciu o kwestie społeczne i analizę zachowań kulturowych. Menu skonstruowane jest tak, aby zarówno zaspokoić głód gości, jak i ich zainspirować. Wybierz Farmer’s table, kolację degustacyjną przygotowaną wyłącznie z produktów otrzymanych tego dnia.
Aby doświadczyć pełni wrażeń, nie spiesz się i ciesz się autorskim menu...