Pyszne pieczywo – pierwsze wrażenie w restauracji

2024-07-18

Piekarze wprost prześcigają się w wymyślaniu nowych nazw dla swoich wypieków. Zróżnicowanie cenowe osiąga szczyty. Ale ze smakiem bywa różnie. Natomiast domowej roboty chlebkami rodzina się wprost zajada. Do tego dochodzi świadomość z czego powstały. Tę cechę wykorzystują restauratorzy i w karcie dań wpisują „chleb domowy”. Trochę to nie logiczne, a co gorsze, niebezpieczne.

organic brown bread slice placed wooden board rustic style

fot. Freepik

W tym określeniu nie ma przesady. W mediach można znaleźć relacje z wizyt w restauracjach, gdzie goście mimo obietnicy w karcie iż jest to chleb "domowy" odnoszą wrażenie iż bardziej przypomina ten ze sklepu. 

I co? Wstyd i zachwiane zaufanie, przykre potknięcie. Nie trzeba było chwalić się umiejętnością pieczenia. O naciąganiu nie wspominając. Czy nie lepiej napisać  - „pieczywo z rzemieślniczej piekarni. Z zaufanej piekarni, naprawdę rzemieślniczej.  Nie anonimowej, a znanej w tej okolicy marki.

Tu trzeba zwrócić uwagę na ten znany mechanizm wspomagania prestiżu restauracji dobrymi markami takich dostawców jak browar czy winnica, a często palarnia kawy. To już funkcjonuje, więc warto zrobić kolejny krok.

Gdy kucharz jest piekarzem

To szczęśliwa sytuacja, gdy kucharz...



Bohdan Juchniewicz i Czesław Meus

Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail