W Dniu Schabowego, kultowej polskiej potrawy, Pyszne.pl i ekonomista Marek Zuber serwują jesienną aktualizację autorskiego indeksu ekonomicznego dla branży gastronomicznej. Szacunkowa mediana zarobków we wrześniu 2024 r. pozwalała statystycznemu Polakowi na zakup 187 schabowych w miesiącu, jednak rosnące koszty prowadzenia działalności gospodarczej i wyhamowanie dynamiki wynagrodzeń stają się poważnym wyzwaniem dla restauratorów.
fot. materiał prasowy
Pyszne.pl, wiodąca platforma do zamawiania jedzenia online w Polsce, konsekwentnie monitoruje zmieniające się trendy na rynku gastronomicznym, w tym ceny i popularność kultowego schabowego, który doczekał się nawet własnego święta, obchodzonego 7 listopada. Według ostatniego Raportu Food Trendów Pyszne.pl schabowy jest trzecią najpopularniejszą potrawą zamawianą w dostawie – tuż za kebabem i pizzą[1]. Aby śledzić sytuację w branży, firma wspólnie z Markiem Zuberem, ekonomistą i analitykiem rynków finansowych Akademii WSB, opracowała autorski indeks ekonomiczny. Jego wiosenna edycja sygnalizowała powrót możliwości zakupowych Polaków do poziomu sprzed pięciu lat. Wynikało to z jednej strony z największego w historii wzrostu płacy minimalnej oraz ze znacznego podwyższenia wynagrodzeń w sferze budżetowej, z drugiej zaś – z ograniczenia wzrostu cen dań gotowych. Najnowsza aktualizacja potwierdziła te tendencje, ukazując jednocześnie bardziej zróżnicowany obraz sytuacji.
– Sytuacja na początku roku pozwalała na optymizm – dynamika wzrostu cen dań gotowych spadała, a Polacy mieli więcej pieniędzy w portfelach. Jednak ostatnie miesiące przyniosły zmianę. Wzrost cen nośników energii, kolejna podwyżka płacy minimalnej i rosnące...