nowe miejsce

Pałac Kota Miejsce, na które Katowice czekały od lat

2025-01-19

Już niebawem dawna siedziba katowickiego oddziału PKO BP narodzi się na nowo – jako Pałac Kota, czyli 8 unikatowych konceptów gastronomicznych, w których Katowiczan i przyjezdnych przywita świat wyrafinowanych smaków, muzyki i rozrywki.

 Zrzut ekranu 2025 01 12 o 13.21.00

fot. materiał prasowy
Budynek, w którym powstaje Pałac Kota, to XIX-wieczny zabytek, niegdyś rezydencja Eliasa Sachsa, założyciela pierwszego domu bankowego w Katowicach. Następnie budynek ten należał do właściciela wytwórni papy dachowej Ludwiga Katza, a w kolejnych latach mieściła się w nim pierwsza siedziba Polskiego Radia Katowice oraz Bank Polski. W 2017 roku obiekt został zakupiony przez Apricot Capital Group i od tego czasu trwały prace koncepcyjne, projektowe oraz remontowe. Z początkiem roku inwestor ujawnił szczegóły projektu, który ma szansę stać się ulubionym miejscem spotkań mieszkańców całego Śląska, przestrzenią wydarzeń biznesowych, domem wyrafinowanej kuchni fine-dining, a także miejscem, w którym miłośnicy kuchni, dobrej zabawy i wysokiej jakości muzyki będą mogli spotykać się i budować społeczność. 

 

Pałac Kota ma bowiem ambicje zbudowania społeczności wyznawców joie de vivre i stworzenia dla niej scenerii na niespotykanym wcześniej poziomie. Na ponad 4 000 m2, rozciągających się na 4 kondygnacjach, znajdzie się 8 zróżnicowanych propozycji rozrywkowo – gastronomicznych odpowiadających na potrzeby nowoczesnego miasta i jego mieszkańców:
- Na poziomie -1 jak u siebie poczują się spragnieni rytmów Nowego Orleanu. Tu, w murowanych, surowych, tętniących kontrabasem wnętrzach jazz klubu wystąpią wybitni muzycy ze Śląska i innych zakątków Polski, a także gwiazdy światowego formatu.  
- Na parterze znajdzie się kawiarnia z cukiernią oraz bistro, gdzie goście przywitają dzień śniadaniem, a w ciągu dnia, na lunch, będą mogli udać się w kulinarną podróż, wybierając spośród włoskich, hiszpańskich i międzynarodowych specjałów.  
- Kuchnia fine-dining będzie miała w Pałacu Kota swoje dwie odsłony, na dwóch poziomach budynku: jedną o bardziej casualowym charakterze, drugą elegancką i awangardową. Pieczę nad całością będzie sprawował chef Artur Sotto, pochodzący z Prowansji miłośnik kuchni minimalistycznej, a zarazem wyrafinowanej. Artur zdobywał doświadczenie pod okiem takich sław gastronomii jak Pierre Gagnaire, Gerald Passedat, czy Heinz Beck i ma na swoim koncie pracę w restauracjach w Marsylii, Bordeaux, Londynie, Rzymie, Barcelonie, Chicago i Nowym Jorku.
-...

Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail