Kulinarna podróż do słonecznej Kalifornii

2025-01-23

Wyobraź sobie miejsce, gdzie niemal zawsze świeci słońce, rozległe winnice sięgają po horyzont, a przy stole skosztować można smaków z całego świata. Witaj w Kalifornii – kulinarnym raju, w którym zrewolucjonizowano sposób, w jaki Amerykanie myślą o jedzeniu i wine pairingu.

Carlo Rossi Golden White i ceviche z ososia

fot. materiał prasowy

To właśnie między wybrzeżem Pacyfiku, a zboczami gór Sierra Nevada narodziła się kuchnia, która perfekcyjnie łączy świeżość lokalnych składników z kreatywnością szefów kuchni i wpływami kultur z całego globu. Kalifornijska scena kulinarna to nie tylko modny trend – to uosobienie filozofii slow food, która od lat 70. XX wieku nieustannie inspiruje i ewoluuje, stawiając na pierwszym miejscu jakość składników, świadomość pochodzenia żywności i radość z jej wspólnego spożywania.

Spotkanie smaków

Jednym z fundamentów kalifornijskiej kuchni jest jej niezwykła różnorodność kulturowa. Daleka od stereotypowych hamburgerów czy frytek, z którymi zazwyczaj kojarzy się amerykański stół, jest kolebką potraw takich jak Crab Louie, kultowy tost z awokado, grillowane karczochy z wołowiną czy zupa cioppino. To prawdziwy tygiel, w którym tradycje kulinarne z Azji, Meksyku, Europy i Hawajów łączą się w fascynujące fuzje smaków. – Popularne w Kalifornii dania to m.in. burritos, tacos, California Rolls czy chiles rellenos. Ważnym elementem lokalnej kuchni są też dressingi i sosy, takie jak salsa, barbecue czy ranch. W kategorii deserów króluje klasyczny apple pie we wszelkich odmianach: nawet czekoladowej, jagodowej czy karmelowej – mówi Julian Karewicz, szef kuchni.

Bogactwo lokalnych składników

Sercem kalifornijskiej kuchni jest ruch farm-to-table – filozofia, która kładzie nacisk na wykorzystanie lokalnych, sezonowych składników i bliską współpracę z rolnikami. Dzięki śródziemnomorskiemu klimatowi i żyznym glebom, kalifornijscy kucharze mają dostęp do najświeższych produktów przez cały rok, co znajduje odzwierciedlenie w lekkości i świeżości serwowanych dań. – Kalifornijczycy słyną też z najlepszych mięs – steków, pulled beef (szarpana wołowina), pysznych burgerów, żeberek i policzków. Ale w tej zróżnicowanej kuchni...


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail