Wjazd do jednego z alpejskich kurortów narciarskich to doskonała okazja, by cieszyć się wyjątkową kuchnią idealnie komponującą się z zimowym klimatem. W Polsce do popularnych dań w górach zaliczamy dobrze każdemu znaną kwaśnicę, żurek, moskole, żeberka, bigos czy pierogi – prawdziwe klasyki, które świetnie smakują po dniu spędzonym na nartach. A jakie dania znajdziemy szusując po stokach Livigno? Tu kulinarny krajobraz jest zupełnie inny... Najpopularniejsze dania „Małego Tybetu Europy” to pizzoccheri, taroz czy sciat.Poza tym w centrum miasteczka znajduje się „Latteria” oferująca prawdziwe regionalne sery i lody własnej produkcji. Wszystkie lokalne produkty dystrybuowane są do tutejszych restauracji, sklepów i hoteli, ponieważ sprzedawanie ich poza regionem wiąże się z nałożeniem na nie cła.
fot. materiał prasowy
W Livigno, jednym z najchętniej odwiedzanych zimą miejsc we Włoszech, można skosztować wyjątkowych dań, które idealnie komponują się z atmosferą górskiego wypoczynku. Smaki tego regionu oferują prawdziwą ucztę dla podniebienia. Co powinniśmy zamówić spędzając zimowy urlop w tym włoskim kurorcie?
Tradycyjna kuchnia Livigno – smak gór w najlepszym wydaniu
Kuchnia Livigno składa się głównie z lokalnych składników i jest doskonałym przykładem prostoty, a więc zjemy tu bez zbędnych ozdobników za to treściwe i domowe dania, co oddaje charakter regionu – niegdyś przez kilka zimowych miesięcy odciętego od reszty świata. Przyglądając się zamiłowaniu do intensywnych serowych smaków bez problemu odnajdziemy tu wpływy szwajcarskie. Jednym z najpopularniejszych dań jest pizzoccheri– makaron z mąki gryczanej, serwowany z ziemniakami, kapustą i serem Valtellina Casera. To sycące i rozgrzewające danie, które dostarcza energii do dalszych zjazdów. Można je porównać do polskich łazanek, który również bazuje na kapuście, ale w zupełnie...