Trawa żubrowa w kuchni

2025-03-06

Trawa żubrowa od wieków wykorzystywana była jako kadzidło, macerat w kuchni czy tkz. zaprawka dla nalewkowiczów . Jak można wykorzystać ją w kuchni ?

zubrowa trawa poziom

 

 fot. materiał prasowy 

Do spopularyzowania trawy żubrowej (Hierochloe odorata) mającej kilka nazw, chyba najbardziej przyczynił się „Wiedźmin”. W tej grze występuje jako składnik alchemiczny do wyrobu „ulepszonego oleju przeciwko zwierzętom”. W mediach społecznościowych pada pytanie, gdzie zdobyć tę turówkę wonną, zwaną też wonną trawą albo żubrówką. I podpowiedź, że u zielarza w chacie na północ od Oxenfurtu. 

- Oleju z trawy żubrowej jeszcze nie wyrabiam, ale pracuję nad różnorodnym zastosowaniem -   żartuje Ireneusz Kowalczuk,  hodowca ekologicznej trawy żubrowej, z firmy „Drozd II”, w Fastach na Podlasiu, członek Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Polecam zmieloną trawę jako doskonałą przyprawę i komponent do sosów oraz w roli marynaty do mięs, zaś selekcjonowane źdźbła do butelek przy robieniu nalewek. Gwarantuję, że są jakości ekologicznej. Posiadamy bowiem własną plantację. Nasze produkty są w pełni ekologiczne, a świadczy o tym certyfikat pochodzenia produktów z rolnictwa ekologicznego.


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail