Strefa najlepsza w Polsce według Poland 100 Best Restaurants

2015-10-19

Finał V edycji kampanii przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w toruńskim Dworze Artusa. Blisko 250 szefów kuchni i właścicieli najlepszych polskich restauracji uczestniczyło w gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2015.

 

a1

 

Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce ocenia restauracje na podstawie opinii konsumentów. Na wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowanie na stronie internetowej akcji, głosowanie w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania mystery shopping.

Nagrody były przyznawane w kategoriachNajlepsza Restauracja w Polsce oraz Najlepsza Karczma w Polsce w trzech grupach: Award of Excellence – jeden widelec, Best of Award of Excellence – 2 widelce oraz Grand Award – 3 widelce. Miejsce restauracji w grupie to w 75 proc. oceny konsumentów – ankiety, głosowania, a w 25 proc. oceny inspektorów.

Najlepszą restauracją w Polsce została restauracja Strefa z Warszawy. Nagrodę dla niej odebrał Jarosław Walczyk – szef kuchni. Najlepszą karczmą w Polsce został Nordowi Mol z Celbowa. W poprzednich czterech edycjach bezkonkurencyjna okazywała się krynicka karczma Cichy Kącik.

Grand Award – Trzy Widelce otrzymały 44 restauracje, w tym trzy karczmy. Best Of Award OfExcellence – Dwa Widelce: 24 restauracje, w tym dwie karczmy, a Award of Excellence – Jeden Widelec – 10 restauracji w tym jedna karczma.

Przyznano również nagrody specjalne, m.in. w kategoriach Szef Kuchni Roku2015 (zwycięzca tej kategorii Jarosław Walczyk, szef kuchni restauracji Strefa w Warszawie, wystartuje w Kulinarnych Mistrzostwach Świata, które odbędą się w listopadzie tego roku na Florydzie). Osobowością Kulinarną Roku 2015 został Karol Okrasa.

Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród można było spróbować potraw przygotowanych przez szefa kuchni restauracji Szeroka No. 9 z Torunia Krzysztofa Bielawskiego, który otrzymał nagrodę Kucharz Młody Talent 2015. W menu znalazły się m.in. krem z pieczonej dyni / jogurt naturalny / puder z chilli, policzki cielęce glazurowane / esencja z zielonej pietruszki / świeży chrzan, okoń morski / emulsja szampańska / ikra z łososia, gruszka wytrawna w białym winie / mus słonecznikowy / gąbka z pietruszki / ser pleśniowy. Desery przygotowała firma Ambasador.

 

WYNIKI:

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE

RESTAURACJA STREFA Warszawa

 

GRAND AWARD – 3 WIDELCE

AMBER ROOM Warszawa

ATELIER AMARO Warszawa

EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI Warszawa

LE VICTORIA BRASSERIE MODERNE Warszawa

RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH Warszawa

RESTAURACJA JUNG & LECKER Warszawa

RESTAURACJA MOONSFERA Warszawa

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA Warszawa

RESTAURACJA SALTO Warszawa

RESTAURACJA U FUKIERA Warszawa

KAFE ZIELONY NIEDŹWIEDŹ Warszawa

STREFA RESTAURACJA & BAR Warszawa

RESTAURACJA VENTI-TRE W HOTELU REGENT WARSAW Warszawa

BOCIAN MORSKI Sopot

DYM NA WODZIE Ustka


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail