Finał V edycji kampanii przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w toruńskim Dworze Artusa. Blisko 250 szefów kuchni i właścicieli najlepszych polskich restauracji uczestniczyło w gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2015.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce ocenia restauracje na podstawie opinii konsumentów. Na wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowanie na stronie internetowej akcji, głosowanie w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania mystery shopping.
Nagrody były przyznawane w kategoriachNajlepsza Restauracja w Polsce oraz Najlepsza Karczma w Polsce w trzech grupach: Award of Excellence – jeden widelec, Best of Award of Excellence – 2 widelce oraz Grand Award – 3 widelce. Miejsce restauracji w grupie to w 75 proc. oceny konsumentów – ankiety, głosowania, a w 25 proc. oceny inspektorów.
Najlepszą restauracją w Polsce została restauracja Strefa z Warszawy. Nagrodę dla niej odebrał Jarosław Walczyk – szef kuchni. Najlepszą karczmą w Polsce został Nordowi Mol z Celbowa. W poprzednich czterech edycjach bezkonkurencyjna okazywała się krynicka karczma Cichy Kącik.
Grand Award – Trzy Widelce otrzymały 44 restauracje, w tym trzy karczmy. Best Of Award OfExcellence – Dwa Widelce: 24 restauracje, w tym dwie karczmy, a Award of Excellence – Jeden Widelec – 10 restauracji w tym jedna karczma.
Przyznano również nagrody specjalne, m.in. w kategoriach Szef Kuchni Roku2015 (zwycięzca tej kategorii Jarosław Walczyk, szef kuchni restauracji Strefa w Warszawie, wystartuje w Kulinarnych Mistrzostwach Świata, które odbędą się w listopadzie tego roku na Florydzie). Osobowością Kulinarną Roku 2015 został Karol Okrasa.
Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród można było spróbować potraw przygotowanych przez szefa kuchni restauracji Szeroka No. 9 z Torunia Krzysztofa Bielawskiego, który otrzymał nagrodę Kucharz Młody Talent 2015. W menu znalazły się m.in. krem z pieczonej dyni / jogurt naturalny / puder z chilli, policzki cielęce glazurowane / esencja z zielonej pietruszki / świeży chrzan, okoń morski / emulsja szampańska / ikra z łososia, gruszka wytrawna w białym winie / mus słonecznikowy / gąbka z pietruszki / ser pleśniowy. Desery przygotowała firma Ambasador.
WYNIKI:
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE
RESTAURACJA STREFA Warszawa
GRAND AWARD – 3 WIDELCE
AMBER ROOM Warszawa
ATELIER AMARO Warszawa
EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI Warszawa
LE VICTORIA BRASSERIE MODERNE Warszawa
RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH Warszawa
RESTAURACJA JUNG & LECKER Warszawa
RESTAURACJA MOONSFERA Warszawa
RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA Warszawa
RESTAURACJA SALTO Warszawa
RESTAURACJA U FUKIERA Warszawa
KAFE ZIELONY NIEDŹWIEDŹ Warszawa
STREFA RESTAURACJA & BAR Warszawa
RESTAURACJA VENTI-TRE W HOTELU REGENT WARSAW Warszawa
BOCIAN MORSKI Sopot
DYM NA WODZIE Ustka