Znamy trendy w gastronomii na 2016 rok!

2015-10-29

Jak zmieniają się nawyki konsumentów? Czasem zmiany są na tyle stopniowe i powolne, że trudno je uchwycić, zawsze jednak warto obserwować, jak zmieniają się nasi potencjalni klienci i jakie idee leżą im na sercu. O wskazanie dwunastu najważniejszych trendów pokusiła się Jenny Ziegler, analityk rynku w zakresie żywności, zatrudniona w wywiadowni gospodarczej Mintel. Oto, co jej zdaniem będzie najważniejsze dla konsumentów w 2016 roku.

 rs 2015 10b 01

Alternatywy na każdym kroku

Wegetariańskie burgery i produkty bez nabiału nie są już substytutami przeznaczonymi przede wszystkim dla osób o szczególnych potrzebach dietetycznych i ścisłych wegetarian. Przeciwnie, coraz większa grupa nietradycyjnych źródeł białka i możliwość stosowania zamienników przemawiają do przeciętnego konsumenta. Na dzisiejszym rynku to, co kiedyś nosiło miano alternatywy, staje się głównym nurtem.

Sztuczność to wróg nr 1

Zapotrzebowanie klientów na mniej przetworzone jedzenie sprawia, że producenci żywności zmuszeni są usuwać ze składu swoich produktów sztuczne składniki. Ci, którzy tego nie zrobią, będą spotykać się co najmniej z naganą ze strony konsumentów, którzy poszukują naturalnych list składników, które łatwo rozpoznać.

Nowa rzeczywistość jest eko

Ludzi martwią susze i inne katastrofy naturalne, przejmują się marnowaniem jedzenia. Wpływają one zatem nie tylko na międzynarodowy rynek obrotu żywnością, lecz także na jej przygotowanie i produkcję. W nadchodzącym roku zrównoważony rozwój stanie...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail