Druga edycja Poland Restaurant Forum by Nespresso za nami

2015-10-30

Drugie forum dla restauratorów i szefów kuchni zorganizowane przez Nespresso odbyło się pod hasłem inspiracji w restauracji. Pod koniec października szefowie kuchni, restauratorzy, managerowie, sommelierzy i pasjonaci gastronomii spotkali się w Krakowie podczas drugiej już edycji Poland Restaurant Forum zorganizowanej przez firmę Nespresso.

Tym razem spotkanie odbyło się pod hasłem Share the inspiration, a jego tematem przewodnim było poszukiwanie inspiracji do działań w restauracji. Nieopodal Zamku na Wawelu uczestnicy dyskutowali o inspirujących: miejscach, sukcesach i porażkach, produktach, postaciach i związkach (relacjach) w gastronomii. W wydarzeniu uczestniczyło około 80 kluczowych postaci małopolskiej sceny kulinarnej.

Dyskusje podzielono na panele odpowiadające poszczególnym inspiracjom. W ramach bloku tematycznego Podróże i miejsca, które inspirują felietonista i niezależny dziennikarz związany z branżą winiarską Kuba Janicki analizował ze swoimi gośćmi istotę podróży i miejsc jako inspiracji biznesowej. Marta Bradshaw opowiedziała o wyjątkowym koncepcie Eataway, w ramach którego gospodarz (osoba prywatna) zaprasza gości do własnego mieszkania, dając im możliwość spróbowania lokalnej kuchni w najbardziej wiarygodnym, domowym wydaniu. O przecieraniu szlaków dla japońskiego konceptu restauracyjnego opowiadał Piotr Zajączkowski, współtwórca jednego z pierwszych sushi barów w Krakowie. Swoją inspirację zaprezentował również Paweł Gąsiorek, właściciel Dworu Sieraków – dla którego do stworzenia restauracji i hotelu natchnieniem było miejsce: dworek i park ze starymi drzewami tuż pod Krakowem. Zaś Michał Proszewski z Nespresso opowiedział o podróżach, w które z jednej strony udajemy się by poznawać nowe, lokalne smaki, ale jednocześnie potrzebujemy wrócić do czegoś stałego i znanego – jak filiżanka ulubionej kawy, która w każdym zakątku świata smakuje tak samo.

Kolejnym elementem spotkania były warsztaty – sensoryczny pt. Food paring z Ruurdem Neurinkiem (Coffee Ambasador Nespresso) oraz biznesowy Inspiracja a realizacja – zróbmy restaurację idealną, prowadzony przez Agnieszkę Małkiewicz (Horeca Communications). Podczas pierwszego z nich prowadzący skoncentrował się na znaczeniu jakości produktu w restauracji na przykładzie kawy. Uczestnicy mieli okazję, ocenić właściwości napoju takie jak szeroki bukiet aromatów czy crema. Ambasador, zapraszając gości do degustacji dania z dodatkiem kawy przygotowanego przez szefa kuchni Marcina Filipkiewicza, udowodnił, że mała czarna może być zarówno elementem potrawy, jak i zwieńczeniem posiłku (ta sama mieszanka w obu przypadkach smakuje inaczej). Równolegle w drugiej sali goście, podzieleni na pięć grup, tworzyli koncepty własnych restauracji inspirując się polskim winem. Określali grupę docelową, koncepcję gastronomiczną, nazwę miejsca, lokalizację oraz menu. Atrakcyjność propozycji zweryfikowali potem sami...


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail