Polska gęś owsiana. Zdrowy powrót do tradycji

Jeszcze w połowie XIX wieku, nikt w Polsce nie wyobrażał sobie chłodnych listopadowych wieczorów bez pieczonej gęsi. Podobno 150 lat temu na listopadowe obiady i kolacje, poczynając od dnia św. Marcina, w Warszawie liczącej wówczas 350 tys. mieszkańców, zjadano blisko 20 tys. gęsi. Czy dziś nie powinniśmy wrócić do tej dobrej tradycji?

 

Dziś Polacy chętnie jadają drób – znacznie chętniej niż wołowinę. Nie mogą się z tym apetytem również mierzyć inne mięsa, chociażby indycze, kacze i gęsie. A przecież to także drób. Kiedy ostatecznie przerzuciliśmy się na kurczaki? Jeszcze w latach 50-60 ubiegłego wieku w polskich domach podawano kaczkę czy gęś. Potem nasze menu znacznie zubożało. Po części z powodu napływającego z Zachodu trendu jedzenia indyka, a po części (choć to błędne koło) z powodu wyższych cen gęsi czy kaczki. Nasi hodowcy nie mieli innego wyjścia, jak tylko nastawić się zupełnie na eksport gęsiny. I tak polska gęsina, która trafia dziś głównie na niemieckie stoły, jest znana i ceniona bardziej za...



Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail