Dawid szkudlarek zwycięzcą Bocuse d`Or Poland 2015

2015-11-13

8 listopada w Centrum Techniki Kulinarnej Doram odbyła się polska selekcja do prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d`Or. Międzynarodowe jury, któremu przewodniczyli Michel Roth, François Adamski oraz Michel Constant-Labarre, wyłoniło najlepszego kucharza w Polsce. Zwycięzcą został Dawid Szkudlarek, na co dzień szef kuchni w restauracji Folwark Folińscy w Lubiszynie. Uczestnik w maju przyszłego roku weźmie udział w finałach europejskich w Budapeszcie.

 rs 2015 11g 01

Bocuse d`Or to jeden z najbardziej znanych konkursów kulinarnych na świecie, do którego eliminacje odbywają się w kilkudziesięciu krajach Europy, Azji i Ameryki. Tegoroczne rozgrywki polskie zostały zorganizowane w ramach Tygodnia Smaków Francuskich, czyli festiwalu pod patronatem Ambasady Francji. W jury honorowym zasiadło trzech cenionych kucharzy – Michel Roth, François Adamski (zwycięzcy Bocuse d`Or w 1991 r. i 2001 r.) oraz Michel Constant-Labarre (przewodniczący Academy Bocuse d`Or Poland). Wśród sędziów znalazły się również inne znane postaci ze świata gastronomii: Kurt Scheller, Joseph Seeletso, Paweł Oszczyk, Grzegorz Parczewski, Elisabeth Parczewska, Mitlos Karoubas z Grecji, Frank Meyer i Antoine Weyland z Francji, Patric Jaros z Niemiec oraz Dimitri Demjanow z Estonii. Ich zadaniem było ocenienie dań przygotowanych przez osiem zespołów, w skład których wchodziło dwóch kucharzy: szef oraz jego asystent. Do konkursu przystąpili młodzi i zdolni szefowie kuchni polskiej, którzy w dniu eliminacji krajowych mieli nie mniej niż 21 lata.

Uczestnicy tegorocznej edycji Bocuse d`Or stanęli przed zadaniem przygotowania dwóch potraw: rybnej z solą lemon, koprem włoskim, kaparami i dwoma dowolnymi...


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail