8 listopada w Centrum Techniki Kulinarnej Doram odbyła się polska selekcja do prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d`Or. Międzynarodowe jury, któremu przewodniczyli Michel Roth, François Adamski oraz Michel Constant-Labarre, wyłoniło najlepszego kucharza w Polsce. Zwycięzcą został Dawid Szkudlarek, na co dzień szef kuchni w restauracji Folwark Folińscy w Lubiszynie. Uczestnik w maju przyszłego roku weźmie udział w finałach europejskich w Budapeszcie.
Bocuse d`Or to jeden z najbardziej znanych konkursów kulinarnych na świecie, do którego eliminacje odbywają się w kilkudziesięciu krajach Europy, Azji i Ameryki. Tegoroczne rozgrywki polskie zostały zorganizowane w ramach Tygodnia Smaków Francuskich, czyli festiwalu pod patronatem Ambasady Francji. W jury honorowym zasiadło trzech cenionych kucharzy – Michel Roth, François Adamski (zwycięzcy Bocuse d`Or w 1991 r. i 2001 r.) oraz Michel Constant-Labarre (przewodniczący Academy Bocuse d`Or Poland). Wśród sędziów znalazły się również inne znane postaci ze świata gastronomii: Kurt Scheller, Joseph Seeletso, Paweł Oszczyk, Grzegorz Parczewski, Elisabeth Parczewska, Mitlos Karoubas z Grecji, Frank Meyer i Antoine Weyland z Francji, Patric Jaros z Niemiec oraz Dimitri Demjanow z Estonii. Ich zadaniem było ocenienie dań przygotowanych przez osiem zespołów, w skład których wchodziło dwóch kucharzy: szef oraz jego asystent. Do konkursu przystąpili młodzi i zdolni szefowie kuchni polskiej, którzy w dniu eliminacji krajowych mieli nie mniej niż 21 lata.
Uczestnicy tegorocznej edycji Bocuse d`Or stanęli przed zadaniem przygotowania dwóch potraw: rybnej z solą lemon, koprem włoskim, kaparami i dwoma dowolnymi...