Druga edycja Terra Madre Slow Food Festival Central Europe za nami

2015-12-17

To jeden z najważniejszych dorocznych punktów w budowaniu tożsamości lokalnej, ochronie kuchni regionalnej i żywności, bioróżnorodności oraz integracji środowiska producentów i konsumentów. Wystawc zaprezentowali jesienną paletę płodów Matki Ziemi z Europy Środkowej, a także bogaty program pokazów kulinarnych i laboratoriów smaku.

 

rs 2015 11d 05

 

Druga edycja Terra Madre zgromadziła w Centrum Kongresowym ICE Kraków blisko 100 rolników, przetwórców i producentów, którzy przy akompaniamencie cygańskiej muzyki i dźwięków jazz bandu zaprezentowali swoje najlepsze produkty: owoce, ziarna, kasze, ryby, wędliny, sery, oleje, kiszonki, pieczywo, nalewki, soki, przetwory, piwa, wina oraz rękodzieło. Bogaty program towarzyszący części targowej, podzielony został na kilka modułów: pokazy kulinarne, laboratoria smaku podzielone na trzy sekcje: Zrób to sam!, Wszystkie kuchnie polskie oraz Wina dajcie, spotkania i debaty, wydarzenia kulturalne i pokazy dla dzieci.

 

Pokazy i laboratoria smaku

 

O tym, że dziedzictwo kulinarne i nowoczesna kuchnia mają wielokulturowy charakter, przypomniał uczestnikom cykl laboratoriów Wszystkie kuchnie polskie, w ramach którego Dżenneta Bogdanowicz opowiedziała o historii i jedzeniu polskich Tatarów, przygotowując pierekaczewnik i kołduny, Marcin R. Szulżycki, Bitos Hoang i Mateusz Suchecki podpalali kalmara i zrobili kimchi z jabłek, udowadniając przenikanie się kuchni polskiej z wietnamską, a członkinie krakowskiego Jewish Community Center Anna Gulińska i...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail