Made in Poland

Polska jest ważnym europejskim producentem mięsa, w tym liderem w produkcji drobiu. Wyroby pochodzenia zwierzęcego trafiają na coraz odleglejsze rynki tworząc markę mięsa made in Poland.

W 2014 roku Polska wyprodukowała 1,8 mln ton żywca wieprzowego. W tym samym roku wyeksportowaliśmy 625 tysięcy ton mięsa i jego przetworów, zaś import wyniósł 822 tys. ton. Struktura geograficzna eksportu opierała się głównie na krajach Unii Europejskiej, ale mięso wieprzowe wysyłaliśmy również do Hong Kongu, USA czy Chin. Do niedawna ważnym odbiorcą polskiej wieprzowiny była Rosja, jednak w wyniku wprowadzenia embarga utraciliśmy ten rynek. Większość towarów, które wysyłaliśmy do WNP udało się przekierować na rynek UE i Krajów Trzecich, co spowodowało zwiększenie wewnętrznej konkurencji i spadek cen.

Jak podkreślają eksperci, w poszukiwaniu nowych rynków zbytu i zwiększaniu konkurencyjności i rentowności polskiego sektora wieprzowiny znaczenia nabiera podnoszenie jakości mięsa i jego przetworów. Marka wysokiej jakości mięsa i jego przetworów pozwoli skutecznie konkurować na rynku krajowym i międzynarodowym.

Certyfikacja produktów mięsnych i uczestnictwo w systemach...



Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail