A konkretnie, od 9 marca, ma dwie, a nie jedną jednogwiazdkową restaurację. Do Atelier Amaro dołączyła Senses, restauracja, w której szefem kuchni jest Andrea Camastra. Do listy wyróżnionych symbolami widelców dołączyły też cztery lokale ze stolicy i trzy krakowskie.
Inspektorzy Michelin docenili restaurację Senses za połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Określili jej kuchnię jako innowacyjną, elegancką i nowoczesną. Sukcesu lokalu nie poprzedziło go wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki, które oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego tytułu w kolejnych latach.
W tegorocznej edycji uwzględniono 52 restauracje z Polski – 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa, a ich pełną listę prezentujemy poniżej. Listy lokali z poszczególnych miast nie tylko się powiększyły – w ubiegłym roku opisano w sumie 45 restauracji – ale również przeszły duże zmiany. Wynika to z charakteru pracy inspektorów Michelin, którzy co roku weryfikują swoje oceny, przez co część lokali znika z przewodnika, a zastępują je inne. W najnowszej edycji inspektorzy Michelin opisali 13 nowych restauracji z Polski. W stolicy z przewodnika wypadły 3 lokale, ale dołączyło 7 nowych, natomiast w Krakowie z zestawienia zniknęły 3 restauracje, które zostały zastąpione 6 nowymi.
Dodatkowo krakowska restauracja Zazie, która w tym roku dołączyła do przewodnika Michelin, otrzymała od razu symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach takim wyróżnieniem mogły pochwalić się jedynie lokale z Warszawy – Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, które utrzymały swoje noty.
Gwiazdka Michelin jest uznawana za jedno z najwyższych wyróżnień w gastronomii. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku Main Cities of Europe restauracjom przyznawane są Gwiazdki Michelin za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek), sztućce– za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców) i Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny. Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na...