Szlak Kulinarny Śląskie Smaki będzie miał do zaoferowania wiele ciekawych kulinarnych propozycji osobom chcącym skosztować lokalnych specjałów w centrum regionu.
Dania serwowane w restauracjach Szlaku to zarówno tradycyjne potrawy, bazujące na przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jak i dania inspirowane kuchnią regionalną, oparte na lokalnych produktach, lecz potrafiące zaskoczyć nowatorskim przedstawieniem znanych smaków.
Do Szlaku dołączają tym razem trzy restauracje: Moodro w Katowicach, Kuchnia Otwarta Restauracja Hotelu Best Western Katowice i Szyb Maciej w Zabrzu. W nowych lokalach Szlaku można spróbować dań kuchni regionalnej, zarówno tych tradycyjnych klasyków, jak rolada śląska, jak i tych autorskich, w których szefowie kuchni bazują jedynie na naturalnych i lokalnych składnikach, np. krupnioku czy modrej kapuście, pozwalając sobie na kulinarne wariacje.
W Moodro zjemy m.in. moodrą zupę z boczkiem i żurawiną oraz tradycyjny galert. Każdy, kto ma ochotę na ciekawą przystawkę, powinien spróbować wątróbki z królika w sosie śmietanowym z jabłkiem, podanej na placuszkach z kaszy gryczanej w restauracji Kuchnia Otwarta Hotelu Best Western w Katowicach. W Restauracji Szyb Maciej w Zabrzu fani krupnioka mogą być oczarowani przystawką, w której zestawiony jest on z konfiturą z czerwonej cebuli, pudrem z boczku i galaretką z musztardy.
Restauracje nie zapomniały również o najmłodszych – w menu Śląskie Smaki dzieci znajdą kopytka z białym serem w Moodro czy malutką roladę z kluskami i rosół z nudlami w restauracji Szyb Maciej. Ta ostatnia jest pierwszym obiektem, w którym krzyżują się dwa markowe produkty turystyczne województwa śląskiego, czyli Szlak Zabytów Techniki i Szlak Kulinarny Śląskie Smaki.
– Najnowsze...