Czwarte wydanie Przewodnika Michelin Abu Zabi

Abu Zabi umacnia pozycję kulinarnej stolicy regionu – nowe wyróżnienia w przewodniku MICHELIN 2026.

Abu Zabi po raz kolejny znalazło się w centrum uwagi świata gastronomii. W najnowszym wydaniu Przewodnika MICHELIN Abu Dhabi 2026 zaprezentowano aż jedenaście nowych restauracji, które wzbogaciły kulinarną mapę miasta. Trzy z nich otrzymały prestiżowe wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane za znakomite jedzenie w przystępnej cenie, a trzy lokale utrzymały swoje gwiazdki MICHELIN.

Jak podkreśla Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodnika MICHELIN, tegoroczny wybór potwierdza dynamiczny rozwój sceny kulinarnej Abu Zabi. – Miasto dojrzewa i pokazuje, że jest nie tylko stolicą kultury, ale również miejscem wartym odwiedzenia ze względu na kuchnię – mówi Poullennec.

Oferta gastronomiczna emiratu jest dziś wyjątkowo różnorodna – od eleganckich włoskich trattorii i nowoczesnych restauracji japońskich, po autorskie lokale inspirowane kuchnią Khaleeji oraz innowacyjne koncepcje fusion.

Nowe wyróżnienia MICHELIN potwierdzają, że Abu Zabi coraz mocniej stawia na kreatywność, jakość i doświadczenia kulinarne na światowym poziomie. Wraz z rozwojem lokalnej sceny restauracyjnej miasto umacnia swoją pozycję jako jedna z najciekawszych destynacji gastronomicznych Bliskiego Wschodu.