trendy

Polacy jedzą coraz więcej sushi

2020-06-18

Sushi jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni azjatyckiej na świecie. Odkąd pierwsze restauracje, serwujące ten specjał, pojawiły się w Polsce ponad 2 dekady temu, zyskał on wierną rzeszę zwolenników. Według danych Uber Eats na przestrzeni ostatniego roku liczba zamówień posiłków kuchni japońskiej wzrosła o 135 proc, a w niektórych miastach nawet o 200 proc*.

 UberIM 000499

Na hasło “Polska drugą Japonią” wiele osób ciągle uśmiecha się pod nosem. Nie przeszkadza nam to jednak w coraz lepszym poznawaniu wschodnich smaków. Po Tłustym Czwartku, Dniu Pizzy czy Święcie Burgera, do kulinarnego kalendarza Polaków może dołączyć kolejne święto: Dzień Sushi. Na całym świecie obchodzimy go właśnie 18 czerwca. Uber Eats przyjrzał się jakie narodowe dania kuchni japońskiej Polacy zamawiają najczęściej i dzieli się wynikami.

Na kolację i w większym gronie

Najchętniej sushi zamawiamy w piątki i weekendyw godzinach między 17 a 20. Co ciekawe, blisko 10 proc. wszystkich analizowanych dostaw przypada na porę lunchową. Najwierniejsi smakosze składają je już po 9, ale poranna grupa jest najmniej liczna. Średnio preferujemy 14 kawałków w zestawie i chętnie dzielimy się z bliskimi. Największe zamówienie złożone przez jednego użytkownika składało się aż 50 setów! 

 Szczęście chodzi zestawami

Polacy najchętniej wybierają maki, czyli tradycyjne rolki sushi owinięte nori oraz sashimi, surową, pokrojoną rybę, której smak zawdzięczamy specjalnemu sposobowi przyrządzania. Najbardziej doceniamy zestawy, w których znajdują się krewetki, łosoś, paluszki krabowe surimi, a także zestawy w tempurze, czyli panierowane i smażone w głębokim oleju.

Najpopularniejsze zestawy:

  1. Maki Set (14 szt.)
  2. Futomaki z krewetką w Tempurze (6 szt.)
  3. Futomaki Pieczonym Łososiem (6 szt.)
  4. Philadephia Maki (6 szt.)
  5. Futomaki z ośmiorniczkami opiekanymi na maśle czosnkowym  (6 szt.)

Sushi jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni azjatyckiej na świecie. Odkąd pierwsze restauracje, serwujące ten specjał, pojawiły się w Polsce ponad 2 dekady temu, zyskał on wierną rzeszę zwolenników. Według danych Uber Eats na przestrzeni ostatniego roku liczba zamówień posiłków kuchni japońskiej wzrosła o 135 proc, a w niektórych miastach nawet o 200...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail