trendy

Dieta roślinna w Polsce zyskuje na popularności

2020-11-04

Polacy lubią eksperymentować! Według danych Uber Eats w ciągu ostatnich trzech lat liczba zamówień wegańskich potraw w naszym kraju wzrosła aż pięciokrotnie. Liczby nie kłamią - Polska jest drugim największym rynkiem pod względem zamówień potraw roślinnych w Europie! Z okazji listopadowego Miesiąca Wegańskiego Uber Eats przeanalizował zamówienia z ostatnich 3 lat, aby poznać roślinne trendy w Polsce.

 KoreaTown Hero Native

Listopad to wyjątkowy miesiąc dla wszystkich fanów diety roślinnej. Odkąd kilka lat temu pojawiły się w Polsce pierwsze wegańskie restauracje, szybko zyskały rzeszę fanów i obecnie takie lokale znajdziemy we wszystkich zakątkach kraju. Według danych firmy, Polska jest drugim największym rynkiem potraw wegańskich w Europie. Z okazji miesiąca weganizmu Uber Eats przeanalizował roślinne zamówienia, aby poznać trendy na talerzach nad Wisłą.

Burger z seitanem

Niekwestionowanym zwycięzcą rankingu najpopularniejszych potraw jest - już drugi rok z rzędu - Vegan Pastrami, szczególnie w postaci burgera z seitanem. Tuż za nim na podium sałatka Vegan Miso Mango. W czołówce rankingu znajdziemy również charakterystyczny w Polsce przysmak w wydaniu roślinnym, czyli Vegan Kebab, w którym klasyczną baraninę lub kurczaka zastąpiono seitanem. Polacy chętnie zamawiają też roślinną  wersję popularnego azjatyckiego specjału, a mianowicie Vegan Ramen. Co ciekawe, popularnością cieszą się ponadto wegańskie słodycze, gdyż wśród najczęściej zamawianych produktów znajdziemy, chociażby lody o smaku ciasteczkowym czy słonego karmelu.

Weganie w Polsce

Mimo że w skali kraju dominującą pozycję utrzymuje Vegan Pastrami, jednakże to nie jedyna potrawa, która zdobyła uznanie Polaków! W czołówce roślinnych dań w Krakowie znajdziemy azjatycką zupę pho, jak również wegańską pizzę oraz kebab. Z kolei łodzianie chętnie zamawiają makaron - najczęściej z dodatkiem pesto, tofu i szpinaku lub proteinowy - stworzony z myślą o tych, dla których roślinna dieta jest tak samo ważna jak tężyzna fizyczna. W Warszawie, poza pozycjami z czołówki rankingu, popularność stale zyskują wegańskie burgery oraz ramen. Co ciekawe, rekordowe zamówienie złożone w Polsce przez pojedynczego użytkownika zawierało aż 42...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail