Wszyscy tęsknimy za brunchami, lunchami i kolacjami w otwartych i pełnych uśmiechniętych ludzi restauracjach. Po kolejnym lockdownie 15 maja ruszą ogródki gastronomiczne, a od 29 maja dopuszczalna będzie też konsumpcja w lokalach i wydzielonych strefach gastronomicznych, ale czy wszystkie lokale zostaną otwarte i czy wszystkim restauratorom udało się przetrwać trwający ponad rok kryzys?
Jak restauratorzy odnajdą się po raz kolejny w nowej rzeczywistości i czy wszyscy będą w stanie powrócić do normalnego funkcjonowania? Jakie będą nowe trendy, jakie rozwiązania biznesowe zastosować, by znów zacząć zarabiać, a przede wszystkim, czy jest szansa, aby pandemia przyniosła coś dobrego dla całej branży gastronomicznej?
Naprzeciw trudnościom w gastronomii wyszła firma Stalgast, organizując z okazji 30-lecia firmy webinar „Gastro odNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii”, który był okazją do podzielania się wiedzą z najbardziej zainteresowanymi - restauratorami. Misją przedsiębiorstwa jest wspieranie rozwoju gastronomii, jednocześnie zapewniając kompleksowe, niedrogie i bezpieczne wyposażenie punktów żywienia. Firma proponuje również Klientom różnego rodzaju szkolenia i poszerzanie wiedzy, zarówno technicznej, jak i kulinarnej.
- Stalgast w tym roku świętuje 30-lecie działalności. Jesteśmy ekspertem w branży gastronomicznej i chcemy wesprzeć naszych kolegów w tej nowej, trudnej rzeczywistości. 30 lat naszej działalności to pasmo sukcesów i możliwość ekspansji, ale sytuacja, z którą musimy się teraz zmierzyć, jest wyjątkowa, dlatego zamiast hucznie obchodzić nasze urodziny, chcemy dać wsparcie tym, którzy go najbardziejpotrzebują – mówi Maciej Kotecki, Członek Zarządu firmy Stalgast.
- Ostatnie dwa lata to okres ciężkiej próby, ale sądzę, że polska gastronomia wyszła z tego obronną ręką. Wiele restauracji się nie poddało, przebranżowiło się lub zmieniło model biznesowy, zainwestowało w edukację i rozwój. Musimy z optymizmem patrzeć w przyszłość i wzajemnie się wspierać – dodaje Maciej Kotecki.
Webinar poprowadził Grzegorz Łapanowski. A jego gośćmi były ekspertki Malka Kafka i Ola Lazar.
Główne rozwiązania i tematy, jakie poruszyli eksperci podczas webinaru, to: