w numerze

Kuchnia z serca Kaukazu

2021-08-04

Kuchnia gruzińska jest prawdopodobnie wciąż jedną z najbardziej niedocenianych kuchni na świecie – a może raczej najmniej znaną? A jak to jest w Polsce ze smakami z Kaukazu?

CHISZA SZALYK 2

 Gruzińska kuchnia jest mocno zregionalizowana. Każdy zakątek kraju ma swoje charakterystyczne potrawy. W kuchni tej znajdziemy wpływy greckie oraz z basenu Morza Śródziemnego, a także z Turcji, Persji, nawet z Indii. Jak w soczewce skupia się w niej obraz tego kraju. Dla Gruzinów stanowi istotną część życia i tożsamości. Łagodny i zróżnicowany klimat Gruzji zapewnia obfitość i różnorodność warzyw, owoców, aromatycznych przypraw. Z kolei w górach pasą się owce. Gruzja znana jest z baraniny oraz setek gatunków serów. Do tego mnóstwo dodatków, takich jak orzechy włoskie, czosnek, ocet, nasiona granatu i aromatyczne zioła. To właśnie wypadkowa tych wszystkich...


Aktualności
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail