Targi Regionów i Produktów Turystycznych Tour Salon 2021 odbyły się w dniach 24-26 września. Obecnie to, że targi w ogóle się odbyły można uznać, za dobrą wiadomość. Szczególnie cieszy fakt, że odbyła się impreza z tak długą tradycją, szczególnie, że jej organizator, Międzynarodowe Targi Poznańskie obchodzą w tym roku 100-lecie działalności.
Impreza odbyła się pod hasłem „Odkryj smak przygody” i miała miejsce znów jesienią, po kilku latach, kiedy to organizowano ją zimą. Termin ten wydaje się znacznie lepszy i można mieć nadzieję, że pozostanie w kalendarzu targowym. W sumie w Poznaniu zjawiło się około 60 wystawców zarówno przedstawicieli instytucji, samorządów jak i biur podróży. Była więc Polska Organizacja Turystyczna, ale i Olsztyn czy Mazowsze. Był Rainbow oraz Grecos. Tegoroczny Tour Salon został połączony z targami kamperów Caravans Salon Poland.
Nie zmienia to jednak faktu, że choć liczba wystawców nie była bardzo duża, to targi wzbudziły duże zainteresowanie branży turystycznej. Wielu jej przedstawicieli, choć nie zdecydowało się na przyjazd ze stoiskiem, to jednak pojawiło się w Poznaniu. To pokazuje, że jest w branży duże zapotrzebowanie na spotkania i bezpośrednie, osobiste kontakty. Tym większa więc chwała MTP, za na pewno nie łatwą decyzję o organizacji Toru Salonu.
Nie zabrakło w Poznaniu oficjeli. Minister Andrzej Gut-Mostowy, który pojawił się w Poznaniu, poza udziałem w uroczystym otwarciu targów, zajęty był również spotkaniami i działaniami merytorycznymi. Podczas wspomnianej imprezy otwarcia doszło do podpisania porozumienia o współpracy pomiędzy Ministerstwem Rozwoju i Technologii a Ministerstwem Turystyki Bułgarii reprezentowanym przez minister Stelę Baltovą.
Poza tym Andrzej Gut-Mostowy wraz z Dominikiem Borkiem, dyrektorem departamentu turystyki w MRiT informowali o pracach nad ustawą regulującą działalność hoteli i wynajem krótkoterminowy.
Odbyło się również wiele wydarzeń mniej branżowych, za to nie mniej turystycznych. Odbyła się między innymi 9 edycja festiwalu „Śladami Marzeń” oraz prezentacje wybranych szlaków kulinarnych, Spotkania połączone z konkursami dla słuchaczy oraz degustacjami lokalnych specjałów, oraz prelekcje, warsztaty branżowe.