trendy

Król zup w wersji eko

2022-04-27

Nie milkną zachwyty nad nieporównywalnie lepszym smakiem jaki daje ekologiczny kurczak. Zwłaszcza wykorzystany do ugotowania rosołu.

Eko kurczak Krzysztof Kucharski

fot. Krzysztof Kucharski

Jak przypominają badacze kultury kulinarnej to już w XII w. bulion - zwany „żydowską penicyliną” - był ceniony za jego lecznicze działanie. Dziś jest nazywany „złotą zupą” (i podawany z kulkami z macy). W innych kręgach kulturowych np.  Wietnamczyków nie używa się wody do zrobienia rosołu tylko mleka kokosowego i przyprawy curry. Polacy docenili zalety rosołu i w pierwszej książce kucharskiej, wydanej w 1682 roku w Polsce, Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw, znalazł się przepis na rosół polski.

Kilka lat temu w Nowym Jorku amerykański kucharz włoskiego pochodzenia Marco Canora i uruchomił na Manhattanie bar Brodo (po włosku rosół) z okienkiem do wydawania gorącego rosołu w papierowych kubkach. Postanowił wykreować nową kategorię gorących napojów i to mu się udało. 

Gorący bulion przed meczem

W ślad za nim poszli inni szefowie kuchni i dietetycy, wychwalając liczne walory zdrowotne świeżo przygotowanego mięsnego bulionu....


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail