wino

Jakub Filipek head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

2022-06-08

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

 IMG 2711

W XXI edycji mistrzostw startowało 25 zawodników. Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał trzy etapy. Podczas eliminacji zawodnicy pisali test z wiedzy o winie, degustowali wino w ciemno, dobierali wino i napoje do menu i korygowali kartę win. Półfinały, do których zakwalifikowało się 6 sommelierów, skupiały się na zadaniach sprawdzających praktyczne umiejętności sommelierskie: dobieraniu wina do jedzenia i umiejętności sprzedażowych.

 Finał z udziałem publiczności składał się z części serwisowej, sensorycznej i praktycznej, sprawdzającej umiejętność pracy w zespole i zarządzanie restauracją. Każdy z trzech finalistów w ciągu 18 minut musiał obsłużyć na scenie 4 stoliki, przy których siedzieli sędziowie. Zadaniem było zarekomendowanie i zaserwowanie wina musującego oraz wina na kieliszki podanie serów i zarekomendowanie do nich słodkich win, które pochodzą z tych samych regionów, a także obsługa gości na diecie wegańskiej.  

W części sensorycznej zawodnicy musieli zidentyfikować 3 białe wina z hiszpańskich regionów Rioja, Rias Baixas i Rueda oraz trudne do rozpoznania czerwone Xinomavro z...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail