W Poznaniu powstaje nowy szlak kulinarny, który będą wyznaczać najbardziej lubiane i rozpoznawalne wielkopolskie specjały. Na pierwszy ogień idzie poznańska pyra, czyli ziemniak. Na szlaku poznamy jej historię i skosztujemy w tradycyjnym lub nowoczesnym wydaniu.
Poznański Szlak Kulinarny to nowa inicjatywa Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), przygotowana we współpracy z poznańskimi restauracjami i atrakcjami turystycznymi.
- Nasze miasto zdobywa coraz większe uznanie gastronomiczne. Trafiają do nas dziennikarze kulinarni, nasi chefowie odnoszą międzynarodowe sukcesy, a coraz więcej turystów dopytuje o lokalne specjały. Aby wyjść im naprzeciw, tworzymy szlak kulinarny - mówi Jan Mazurczak, Prezes PLOT.
Szlak kulinarny będą tworzyć miejsca, które nawiązują do lokalnych produktów lub przepisów. Ma być przewodnikiem dla mieszkańców i turystów, chcących dotrzeć do autentycznych, unikalnych smaków Poznania.
- Na sam początek proponujemy coś klasycznegeo, czyli poznańską pyrę. Zapraszamy do odwiedzin w restauracjach, w których ziemniak jest czymś więcej, niż tylko dodatkiem. Na liście naszych rekomendacji znalazły się lokale z kuchnią tradycyjną, domową, ale również takie, które nie boją się nowoczesności i eksperymentów. Pyrę znajdziemy więc w plyndzach, szagówkach, podaną z tradycyjnym gzikiem, ale także jako dodatek do ośmiornicy - zachęca Jan Mazurczak.
Impulsem do skupienia się właśnie na pyrze był zorganizowany w marcu prestiżowy, międzynarodowy konkurs kulinarny “Bocuse d’Or”, w którym ziemniak pojawił się jako temat przewodni jednego z konkursowych dań i z którym zmierzył się polski zespół złożony z poznańskich szefów kuchni.
- Pyra trafiła na salony, a najlepsi szefowie kuchni pokazali podczas...