Dwudziestu czterech młodych adeptów sztuki kulinarnej. Znakomity Szef Kuchni, Tomasz Łagowski. Fine – diningowa restauracja w historycznych wnętrzach budynku Nowej Oranżerii. Lokalizacja w samym centrum Łazienek Królewskich. Co łączy wszystkie te elementy? W poniedziałek, 10 października, wystartowały kolejne z serii warsztatów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere (AMS).
Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere to innowacyjny projekt, który wystartował w tym roku, a już jest o nim głośno. Drugie z serii szesnastu specjalistycznych warsztatów kulinarnych to doskonała okazja, aby zapoznać się wnikliwiej z tym tematem. Warto to zrobić. Akademia to projekt edukacyjny dla uczniów szkół średnich i zawodowych o profilach gastronomicznych, w którym biorą udział wyjątkowo uzdolnieni kandydaci wytypowania w drodze preeliminacji szkolnych.
To inicjatywa niespotykana dotąd na polskim rynku gastronomicznym. Wychodzi poza utarte schematy. Uczestnicy mogą szkolić się pod okiem najlepszych szefów kuchni, gwiazd polskiej sceny kulinarnej, absolutnie za darmo i to przez cały rok. 10 października wystartowały drugie warsztaty, podczas których część kulinarną poprowadził Szef Kuchni Restauracji Belvedere, Tomasz Łagowski, a blok ekspercki poświęcony tematyce win – Tomasz Kolecki, Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Co jest w tym wszystkim najważniejsze? Celem Akademii nie jest tylko kształcenie przyszłych kucharzy. Jej zadaniem, jako że to projekt stworzony przez Belvedere Gourmet Group wraz z należącą do marki znaną w świecie kulinarnym jako ambasador dobrego smaku Restauracją Belvedere, jest ukształtowanie w młodych ludziach myśli, że...