trendy

Pierwsze transakcje na globalnej giełdzie żywności

2022-12-11

Ruszyła zapowiadana latem br. zdecentralizowana globalna giełda hurtowego handlu lokalną żywnością: DeFood. Startup założony przez polskiego przedsiębiorcę Adriana Piwko, twórcę e-targu Pora na Pola, zrealizował pierwsze transakcje z dystrybutorem owoców z Hiszpanii. DeFood razem z partnerem technologicznym, software house DeSmart.com, zaprezentowały projekt podczas Web Summit Lisbon. Spółce w zakresie cyfryzacji doradza Anna Streżyńska.

Adrian Piwko 6

fot. Adrian Piwko 

– Rosnące ceny artykułów spożywczych oraz wzrost kosztów produkcji to poważne wyzwania hurtowego handlu żywnością. Obecna sytuacja wymaga transparentnego i stabilnego ekosystemu dla tego krytycznego sektora gospodarki światowej. Rynek handlu rolnego to jeden z ostatnich obszarów rolnictwa, który wciąż jest analogowy i oczekuje cyfrowej transformacji – mówi Adrian Piwko, founder DeFood i działającego od 2017 roku internetowego targu z żywnością rzemieślniczą Pora na Pola.

DeFood (decentralised exchange of transparent food) to pierwsza zdecentralizowana giełda lokalnej żywności, która tworzy wirtualny marketplace do handlu B2B produktami rolnymi. Projekt o zasięgu globalnym łączyć będzie stronę podażową, czyli lokalnych wytwórców i importerów żywności z całego świata oraz strony zainteresowane kupnem, jak dystrybutorzy, sieci handlowe, platformy handlowe, sieci HoReCa.

Projekt wspiera strategię cyfryzacji rolnictwa, a doradcą DeFood w tym obszarze została Anna...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail