trendy

Czy produkcja owadów będzie rozwiązaniem na głód na świecie?

2023-01-08

W kontekście szybkiego przyrostu liczby ludności - do 9 mld w 2050 r. - ludzkość stoi przed dramatycznymi wyborami. Luka żywnościowa wyniesie wtedy 70% w stosunku do obecnej produkcji. Kurczą się areały potrzebne na uprawy, wysychają źródła wody, spożywamy coraz więcej chemicznego pożywienia. Wykładniczo rosnące zapotrzebowanie na białko oraz niemal całkowicie wyczerpane zasoby naszej planety sprawiają, że potrzebne są komplementarne technologie produkcji, w tym z produktów roślinnych, mięsa hodowanego w laboratoriach czy farm owadów. Te ostatnie są doskonale zbilansowanym, dietetycznym i ekologicznym źródłem białka zwierzęcego.

fried insect wooden bowls full shot

System łańcucha żywnościowego, jaki ludzkość przyjęła w ciągu ostatnich stu lat, musi zostać przebudowany. Wynika to nie tylko z zanikających zasobów naszej planety, rosnącej liczby ludności, ale również zmian klimatycznych. Owady są jednym z kluczowych elementów tego łańcucha, a na pewno jednym z najbardziej efektywnych. Pozbawione antybiotyków, hodowane w warunkach laboratoryjnych i karmione zdrową paszą roślinną, już dziś stają się prawdziwym BIO pożywieniem i “białkiem nowego tysiąclecia”. Ich hodowla i przetwórstwo są w pełni ekologiczne i etyczne.

Naszą ideą nie jest przekonywanie konsumentów do spożywania nieprzetworzonych owadów, ale produkcja ich komponentów do wykorzystania na rynku odżywek, nutraceutyków, wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Czyste białko, tłuszcz i chitozan są nie tylko zdrowym, smacznym i w pełni organicznym...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail