badania rynku

Walentynkowy sushi peak. 14 lutego zakochani najchętniej sięgają po klasyk z Japonii

2023-02-10

Wyniki przeprowadzanych w ostatnich latach ankiet nie pozostawiają złudzeń – z roku na rok coraz więcej Polaków obchodzi Walentynki.  Przekłada się to na wzmożony popyt na zamawianie jedzenia z dostawą do domu, dla restauratorów stanowiąc kolejną po Nowym Roku szansę na zwiększone obroty w biznesie. Jak policzył Stuart, 14 lutego klienci najchętniej sięgają po sushi, a punkty gastronomiczne oferujące surową rybę i owoce morza w różnych odsłonach odnotowują tego dnia popyt nawet o 95 proc. wyższy w stosunku do średniej liczby zamówień zrealizowanych „w zwykły dzień”. Aby mu sprostać restauratorzy muszą zadbać o odpowiednią przepustowość obsługi – od pracy kuchni po realizację dostaw.

1

­­­fot. materiał prasowy

 

Według  globalnych danych DoorDash Walentynki znajdują się w pierwszej trójce świąt, które generują najwięcej dostaw posiłków[1]. 14 lutego uroczystą kolację w domu planuje niemal co czwarty z nas, a 16 proc. chce tego dnia wybrać się do restauracji[2]. W tym roku świętowaniu Walentynek w domowym zaciszu sprzyja fakt, że wypadają one we wtorek, a więc w środku roboczego tygodnia. Przekłada się to także na...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail